Начало » Силното китайско присъствие на IAA Munich носи рискове и ползи

Силното китайско присъствие на IAA Munich носи рискове и ползи

Тазгодишното автомобилно изложение в баварската столица ще бъде посетено от BYD, MG, Xpeng, Leapmotor и др.

by Toni
0 Коментар

Тазгодишното автомобилно изложение в баварската столица ще бъде посетено от BYD, MG, Xpeng, Leapmotor и др.

Докато китайската електрическа авто индустрия продължава да се развива с бързи темпове, водещите производители, включително BYD, CATL и Farasis Energy целят разрастване в Европа. Това е част от световната им стратегия, която заплашва доминацията на регионалните лидери.

Китайското електрическо мобилити търговско шоу, World New Energy Vehicle Congress (WNEVC), ще се проведе на 6 септември като част от автомобилното изложение IAA Mobility в Мюнхен – това ще е първият път, когато се провежда извън пределите на Китай.

В сравнение с IAA в Мюнхен през 2021 г., тазгодишното изложение (стартиращо на 5 септември) ще приюти почти двойно китайски марки, казват организаторите.

Китайските изложители и WNEVC ще придадат на IAA Mobility по-международен привкус. Тук ще видим BYD, MG Motor, Xpeng, Leapmotor, Seres и Dongfeng. Xpeng и Leapmotor отдават под лиценз електрически платформи на Volkswagen в Китай.

Но присъстващите китайски марки не се изчерпват с изброените, там ще са още CATL, Farasis Energy, Horizon Robotics. Няма да е изненада, ако китайските компании са повече от европейските, или поне наравно с тях по брой. Да ви говори това нещо?

На нас да, и говорим за него от доста време, става въпрос за китайската автомобилна заплаха, която тегне над европейските производители. Днес вече писахме за шестте основни масови марки в Европа, които са загубили огромен пазарен дял през последните 20 години. А сега предстоят още по-трудни времена за тях.

Причината е, че сегментът на евтини електромобили тепърва ще започне да се разработва на континента, а именно тук китайските марки сякаш имат голямо предимство при съотношението качество-цена. И провеждането на WNEVC в Мюнхен е повече от символично, китайците буквално правят демонстрация на мощ, а от нея се страхуват не малко шефове.

Да, европейските клиенти са лоялни към марките и все още са скептични по отношение на нови играчи, но това може бързо да се промени. В същото време това е много разнороден пазар, тъй като в различните държави от ЕС се забелязват различни вкусове и потребности на клиентите. Това, както и добре за новите играчи, така е и проблем, тъй като те гледат на Европа като едно цяло, като един пазар, а това не е така.

carmarket.bg/, Пламен Георгиев

Mоже да хареса още