Бойко Борисов ще излезе сух от водата при всеки вариант. Той ще кадрува в правителството и ще поставя условията на процеса на преговори.

Това каза пред БНР политологът Слави Василев и изказа подозрение, че реалната цел на лидера на ГЕРБ е да се отиде на предсрочни избори, но виновни да са ПП-ДБ.

„Борисов ще излезе от водата сух и ако има правителство, в което ще има далеч повече ясна власт на кадрите на ГЕРБ, но и ако коалиционното споразумение не се подпише. ПП-ДБ просто нямат избор – те могат или да приемат споразумението, или да го отхвърлят. Борисов ще кадрува в правителството на Мария Габриел, ако то се появи“, коментира той.

Според него предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни:

„Предполагам, че Борисов ще предложи коалиционно споразумение чрез преговорния екип на ГЕРБ и там да се стигне до задънена улица, защото условията, които Борисов ще предложи на ПП-ДБ ще са толкова унизителни за тях и трудни за приемане, че вероятността да отидем на предсрочни избори ще е голяма и тогава Борисов няма да излезе виновен. Той ще излезе сух от водата и ще каже, че ПП-ДБ не са приели условията, дори може да каже, че 9 месеца ги е оставил да правят каквото си искат. Сега Борисов взема инициативата в свои ръце и на господата от ПП-ДБ ще им е много трудно“, уточни Василев.

„Не става въпрос дали да има правителство, или – не. Става въпрос за подмолна игра всеки един от партньорите в сглобката да наръга в гърба другия„, смята политологът.

Той подчерта, че президентът Румен Радев ще спечели, ако не се бърка в тази игра.

По думите на Слави Василев Бойко Борисов ще е шеф-дригентът в държавата и ще продължи да бъде, докато не се появи нещо ново.

„Перспективата за предсрочни избори би могла да катализира процеси, които остават невидими за обществото, по отношение на появата на нов политически проект около президента Радев. Не анонсирам, нито знам, а го казвам като хипотеза“, добави политологът и уточни, че „политическите процеси ще налеят бензин в двигателя на тези процеси и би могло да се случи нещо, ако не свързано с президента Радев, то с хора, които са около него и не искат да виждат Борисов и Пеевски начело на държавата.

Много хора искат президентът да направи свой политически проект, но не знам дали ще го направи, подчерта Василев.

Mоже да хареса още