Начало » Сливенската фирма „ГРАДИ” е класирана първа за ремонта на останалата част от ул. „Търговска” в Ямбол

Сливенската фирма „ГРАДИ” е класирана първа за ремонта на останалата част от ул. „Търговска” в Ямбол

by Toni
0 Коментар

Близо 3 млн. лева ще струва обновяването на останалата пешеходна част от ул. „Търговска” в Ямбол. Ремонтът набъбна с половин милион в рамките на няколко месеца. Община Ямбол прекрати предишна поръчка със същия предмет през юни т.г., а по новата – цената вече е с над 500 000 лв. нагоре. От три фирми, подали оферти, на първо място е класирана сливенската „ГРАДИ” ЕООД. Тя извърши ремонта и на първия участък на „Търговска” – от Безистена до пресечката с „Преслав”. Същият строител в момента прави и аварийния ремонт на Брънековата къща. Класирането на участниците по новата поръчка е ясно с протокол още от 21 юли. До момента обаче няма сключен договор за изпълнение.

Останалите кандидати да ремонтират зоната между ул. „Преслав” и „старата автогара” са ямболската „СУПЕРСТРОЙ – ИНЖЕНЕРИНГ” ЕООД и несебърската „Тодоров и син 99” ООД, но те са получили по-малко точки при оценяването на офертите им.

Класираната на първо място фирма „ГРАДИ” е предложила цена, най-близка до максимално допустимата: 2 973 335,57 лв. с ДДС. Таванът, заложен от общината като възложител, бе 2 988 000 лв. с ДДС.

Както бе и с първата поръчка от началото на май (прекратена през юни) и в документацията по новата се казва, че към датата на обявяването ѝ, 13 юни, „не е осигурен финансов ресурс за изпълнението й”. Припомняме, че в разчета на бюджета на общината за 2023 г. за този обект бяха заложени общо 2 492 000 лв. От тях: 1 909 633 лв. са от перо „собствени приходи, вкл. преходен остатък”. Останалите 582 367 лв. общината очаква да постъпят от продажба на имоти.

Дали липса на достатъчно средства е причина да не се сключва още договор с фирма-строител и ремонтът да започне или има други фактори, остава неясно.

Обновяването и на тази част от пешеходната зона на „Търговска” е етап от проектите, разработени още в 2012 г., като от 2013 г. е и разрешителното за строеж на всички етапи от ремонтите по централните пешеходни зони на Ямбол.

Проектното решение предвижда ул. „Търговска“ да се реновира като пешеходна зона, по която да се движат пешеходци, специализирани автомобили и автомобили със захранващи функции. Създава се специална алея за велосипедисти. Кръстовището с ул. „Стефан Караджа“ се превръща в малък площад с декоративни настилки, които да дават възможност за преминаване на автомобили. Новооформеният площад ще служи и като информационен елемент, като се подсигурява необходимата за това инфраструктура.

Настилките по улицата са заложи да бъдат два типа. Първият – релефни настилки (пресовани бетонови павета) за движение на пешеходци и коли, и втори тип – настилки за пешеходци. Основното осветление е решено със съвременни енергоефективни, улични, високи лампи. Предвижда поставянето на кошчета за отпадъци, мобилни и неподвижни пейки, градски чешми и други елементи на градския дизайн.

Кога ще започне обновяването и на този участък от улицата, думата има община Ямбол.

netnews.bg

Mоже да хареса още