Начало » Снимки и разкази на роми, участници в информационната кампания „Да открехнем вратата“, представя изложба в Народното събрание

Снимки и разкази на роми, участници в информационната кампания „Да открехнем вратата“, представя изложба в Народното събрание

by admin1
0 Коментар

Снимки и разкази на роми, участници в информационната кампания „Да открехнем вратата“, представя изложба в Народното събрание. Експозицията, която показва обичаите, традициите и мечтите на ромската общност, беше открита на 8 април – Международния ден на ромите от председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Информационната кампания „Да открехнем вратата“ е организирана от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ със съдействието на Фондация „Такале“, Национална мрежа на ромските трудови медиатори и Национална мрежа на здравните медиатори.

За мен е чест да Ви приветствам в Народното събрание на откриването на изложбата, посветена на 8 април – Международния ден на ромите, обърна се председателят на парламента към присъстващите. Никола Минчев отбеляза, че представянето на експозицията е кулминацията на съвместната работа на Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, насочена към повишаване на икономическата активност на представителите на ромската общност.

В изложбата са включени 14 пана със снимки и разкази, показващи историята на роми, започнали работа по програми за насърчаване на заетостта, дейността на ромски здравни и младежки медиатори, както и ромски обичаи, ритуали и празници, посочи председателят на Народното събрание. Никола Минчев поздрави за усилията неправителствените организации, включили се в информационната кампания, и за тяхната цялостна дейност с акцент върху интеграцията на ромите.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков присъства на откриването на изложбата. Той посочи, че инициативата ще позволи на обществото да се запознае със съдбите на ромите и ще спомогне за приобщаването им. Ромите трябва да се интегрират, за да живеят и самите те по-добре, подчерта Георги Гьоков.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов връчиха грамоти на отличени участници в информационната кампания.

На откриването на изложбата присъстваха народни представители, гости на парламента, журналисти и участници в кампанията „Да открехнем вратата“ от Нови пазар, Генерал Тошево, село Чубра, Мъглиж и Кюстендил. Беше излъчено видео, в което хора от общността разказват за живота си, за възможността да се образоват и да работят.

Mоже да хареса още