Начало » Стоил Цицелков, анализатор: Цената на глас за местните избори може да стигне до 300 лева

Стоил Цицелков, анализатор: Цената на глас за местните избори може да стигне до 300 лева

by Toni
0 Коментар

Стоил Цицелков е един от учредителите на Обществения съвет към ЦИК и бивш негов председател. Политически анализатор и културен антрополог. С опит като наблюдател и анализатор на избори в различни международни организации като ОССЕ, Европейска комисия, с практическа и теренна работа на пет континента. Избран е два поредни мандата за член на борда на Европейската асоциация за защита на правата на човека (AEDH, Брюксел) и е вицепрезидент на нейния български филиал – Европейска асоциация за защита на човешките права – България. „Дневник“ разговаря с него за предстоящите местни избори.

Как може да се противодейства на схемите за контролиран вот, които отново са тема, а този път гласовете имат и по-голяма тежест при избора ? И какви са очакванията ви за предстоящите местни избори?

– В България сме известни като иноватори. Даже в изборните наблюдения е известен терминът българската нишка. Всичко е възможно, вероятно ще видим всичко това, което познаваме, но и вероятно ще има места с нововъведения. Противодейства се с образование, с гражданско образование. С това, когато хората разберат, че делегират един огромен бюджет на много организации. Общо взето, най лесно аз го обяснявам на хората, като им кажа: „Ако вашият глас не струва нищо, те не биха идвали да го купуват, не биха ви агитирали така. Не биха давали толкова пари за кампании.“

Има ли изчисления колко струва и колко ще струва един глас на тези избори?

– Инфлацията се е отразила със сигурност на цената на гласа. Друг фактор е, че на местни избори залогът е много по-висок. Затова и цената на гласа е много по-висока.

Колко струва един глас на една партия не е толкова директно свързано с колко ще получи този, който си продава гласа. Обикновено те взимат до една трета от сумата, максимум половината. Има т.нар. дилъри, които после си намират брокери. И потокът минава през тях.

Колко се е увеличила цената на гласа?

– През 2019 година партиите са отделяли около 100 -150 лева за един глас. Сега е между 200 – 300 лева. Тази сума я получава дилърът, който в зависимост от мястото и залога, където има най-голям интерес, разпределя тези пари за няколко гласа. Сложна математика е. Ако 20 гласа решават залога, то брокерът вероятно ще отдели по 300 лева на глас, но ще има гарантирано петгодишно управление. Ако са необходими повече гласове, то той ще го разпредели в зависимост от залога.

Тоест малките населени места са по-скъпи?

– Да, там, където има по-голямо ниво на местно самоуправление, където няма местен парламент, борбата за кметското място е много сериозна.

Какви ще са схемите на тези избори?

– Повечето схеми няма да се случат в деня на изборите, става въпрос за серия от зависимости. Най-често хората, които продават гласа си, са тези, които са в крайна бедност. Но може да става дума и за хора, които са зависими от местната власт през работа, през работата на децата им, през нуждата от транспорт или здравеопазване.

Зависимостта е на много по високо ниво и много често тя не се проявява през директна корупция. По-скоро говорим за зависимост заради липсва на различни алтернативи и липса на реален избор. А и в малките населени места кметската заплата не е достатъчна и отново се стига до ситуацията, в която хората трябва да са ангажирани с друга дейност.

И ставайки кмет, излизаш на един пазар – на някой му трябва разрешително, на друг нещо друго, и влизаш в схеми от обвързаности и услуги, за които получаваш допълнителен финансов стимул.

Това как се променя освен отново с гражданско образование? Как МВР и прокуратурата могат да повлияят на това?

– Мисля, че МВР и прокуратурата имат много лостове за действие, и аз вярвам в техните усилия, дори и да звуча наивно. Но наистина, за да има промяна, трябва да видим най-накрая осъдителна присъда. Трябват ни знакови случаи, доведени докрай.

Осъзнавам, че това са неща, които са много трудно доказуеми. Обикновено дилърите на гласове са от криминалния контингент. Те не стават хора от сивия сектор само за изборите. Това са хора, които по принцип се занимават с нелегална дейност. Те имат така много честно чадър или шапка – някакъв вид покровителство.

И единственият вариант е тези покровителства да се разкрият, за да се създаде нетърпимост в обществото.

Наскоро в доклад на Института за развитие на публичната среда бяха изнесени данни за т.нар. изборен туризъм. Как може да се реагира срещу това?

– Със сигнали и проверка по адреси – да се провери тези хора действително ли живеят там и на какво се дължи тази увеличена активност на хора, сменящи адресите си точно в този адрес.

Това, което обаче за съжаление се случва, е, че тези, които би трябвало да проверят, са представителите на местни власти, общините, които така може би се спекулира, че в момента ги обвинявам неправомерно, но много често те са заинтересовани да регистрират хора, които евентуално да гласуват за тях, за да останат на власт. Тоест те са страна по случая.

Просто механизмът за контрол е неадекватен

В България има и изискване по закон колко квадратни метра площ се падат на един човек и не можем да регистрираме повече от определен брой хора на един адрес. Тоест една обикновена проверка колко хора живеят на конкретното място ще покаже дали има има проблем.

Доколко изборното наблюдение може да окаже ефект върху подобна практика?

– Може да повлияе много, защото наблюдателите освен на място много често имат и предварителни данни за конкретното място. Много помага в ромските квартали наблюдателите да са хора от общността, защото това си действа като превенция.

Какво очаквате от т.нар. вот на ромите?

– В кварталите, в които има ромски общности, гласуват все по-отговорно, мога да кажа от моите наблюдения. Все по голяма става и непримиримостта. Наскоро получихме сигнал от ромската махала в Асеновград, където човек идентифицира брокер на гласове от Пловдив. Той подаде сигнал до МВР и до нас и чакаме развитие.

Все по голяма нетърпимост има сред хората на места. Но и другото е, че това е място, на което преди е имало наблюдатели и на което сме работили. По този начин хората разбират повече и стават по-чувствителни.

Каква очаквате да е избирателната активност?

– Очаквам да е много ниска. Апатията сред хората се засилва от безпринципни коалиции и тези безпринципни коалиции всъщност според мен ще отблъснат още много хора.

 

dnevnik.bg

Mоже да хареса още