Начало » Стотици хиляди протестират срещу крайно дясното правителство в Полша

Стотици хиляди протестират срещу крайно дясното правителство в Полша

by Toni
0 Коментар

Стотици хиляди хора преминаха през центъра на Варшава, за да протестират срещу дясното популистко правителство на Полша преди деликатно подготвените избори през есента, съобщава Гардиън.

Партията „Право и справедливост“ (PiS) дойде на власт през 2015 г., оттогава ерозира демократичните норми, атакува независимата съдебна система и стартира кампании срещу ЛГБТК+ общността и репродуктивните права.

„Ние сме половин милион тук, това е рекорд“, каза Доналд Туск , бившият министър-председател, който ръководи опозиционната група „Гражданска платформа“. Той каза, че шествието в неделя е било най-голямото политическо събиране, откакто Полша си възвърна независимостта след комунистическия период.

Няма официално потвърждение за размера на митинга, въпреки че кметството на Варшава също даде оценка за 500 000 души, а централните улици бяха претъпкани с тълпи от протестиращи. Метрото на града беше претоварено, докато хората се събираха в центъра. Много хора развяваха знамена на Полша или ЕС и настроението беше предизвикателно, но често празнично.

„Цяла Полша, цяла Европа и целият свят виждат колко сме силни и как сме готови отново да се борим за демокрация и свобода, както направихме преди 30, 40 години“, каза Туск пред тълпите в началото на ралито.

Туск, който изкара два мандата като министър-председател на Полша от 2007 г. до 2014 г., се завърна в националната политика след петгодишен престой като президент на Европейския съвет.

Шествието беше свикано, за да отбележи 34-ата годишнина от изборите през 1989 г., спечелени от група, свързана с профсъюзното движение „Солидарност“, които се оказаха жизненоважен момент за прекратяването на комунистическото управление в Полша.

Въпреки че беше свикано от Гражданска платформа, шествието събра многобройни опозиционни групировки, а транспаранти сред тълпата призоваваха за всичко – от транс права, до представителство на синдикатите.

„Преди 34 години всички бяхме заедно и имаше чувство за общност и ние трябва да възстановим това чувство за общност и да трансформираме гнева си в сила“, каза Рафал Тшасковски, либералният кмет на Варшава.

На митинга присъства и Лех Валенса, работникът в корабостроителницата, който оглави движението за солидарност и по-късно стана президент на Полша. Сега той е твърд критик на PiS.

PiS спечели популярност с политики, които доведоха до увеличаване на социалните разходи. Инвазията на Русия в Украйна също засили подкрепата на партията, както и заглуши някои международни критики към нейната политика, тъй като Полша се очерта като жизненоважен стълб на западния алианс в подкрепа на Украйна.

Проучванията сочат, че нито PiS, нито Гражданската платформа на Туск вероятно ще спечелят достатъчно гласове, за да съставят правителство сами, така че резултатът от изборите може да зависи от това как ще се справят по-малките партии и кой е в състояние да формира работеща коалиция.

Опозицията се активизира през последните дни от приемането на противоречив закон, който ще позволи на правителствена комисия да забранява на хора да заемат публични длъжности, ако реши, че са агенти на руското влияние. Той е наречен „Лекс Туск“, тъй като се смята, че е насочен към опозиционния лидер.

Въпреки че имаше шествия в градове в Полша, много хора от цялата страна пътуваха до Варшава, за да присъстват на главния марш.

„Винаги съм идвала на протести, но този път има и други, които не са били преди, защото хората виждат, че сега нещата стават наистина сериозни“, каза 48-годишната Марцена, която пристига с автобус с около 50 други от град Гижицко в Северна Полша.

Зузана, 20-годишна студентка по финанси и счетоводство от град Битом в Силезия, пътува четири часа с автобус с баба си, за да присъства на митинга, първият й протест.

„PiS е тук от осем години“, каза тя. „Ако спечелят отново, Полша ще бъде съсипана и ние ще бъдем Унгария или Китай.“ Тя носи плакат в памет на жена, починала от септичен шок миналата година, след като лекарите отказват да извършат аборт, когато сърцето на плода спира да бие. „Обичам Полша, но ако те спечелят отново, не мисля, че ще е възможно да живея повече тук“, казва тя.

67-годишната баба на Зузана, Кристина, споделя, че се отличава от приятелите си на нейната възраст, които са предимно поддръжници на правителството и одобряват увеличените социални помощи през последните години. Тя казва: „За какво са ми парите, ако внучката ми ще напусне страната?“

Въпреки че настроението в неделя беше предимно добродушно, имаше проблясъци на истински гняв върху някои от плакатите или в скандиранията на протестиращите. Докато тълпите минаваха през президентския дворец, части от тълпата скандираха: „Ще бъдете затворени“ по посока на сградата.

Реториката в дълбоко поляризираната страна вероятно ще се засили в месеците преди изборите. Ярослав Качински, председателят на PiS, заяви миналата седмица, че опозиционният вот би означавал „края на Полша“.

В неделя Туск повдигна възможността за предприемане на правни действия срещу правителствени фигури след евентуална бъдеща победа на изборите. „Тези, които вършат зло, ще бъдат държани отговорни и няма да има снизходителност“, заяви той.

автор: https://www.marginalia.bg/

Mоже да хареса още