Начало » Сунак пристигна в Индия за участие в срещата на върха на Г-20

Сунак пристигна в Индия за участие в срещата на върха на Г-20

by Toni
0 Коментар

Британският премиер Риши Сунак пристигна в Индия за участие в срещата на върха на Г-20, предадоха световните агенции.

На път за азиатската държава, в самолета, пред журналисти, той заяви, че руският президент Владимир Путин не иска да бъде държан за отговорен по време на срещата на върха на Г-20 в Индия за страданията, които причинява на милиони хора в Украйна и в най-бедните страни по света, предаде ДПА. На форума Путин няма да участва, а Русия ще бъде представена от външния си министър Сергей Лавров. Путин няма да направи и видеобръщение към делегатите на срещата на върха.

Руският президент не участва в срещата на върха на Г-20 и миналата година. Според Сунак по този начин Путин избягва директната конфронтация със западните лидери, защото не иска да бъде държан за отговорен.

Сунак заяви още, че на срещата на върха в Делхи ще подчертае какво е въздействието от решението на Москва да се оттегли от Черноморската зърнена инициатива върху развиващите се страни, които разчитат на евтино зърно от Украйна за прехраната си. Сунак обеща да използва срещата на върха в Делхи, за да продължи да търси подкрепа срещу руската инвазия в Украйна.

Докато Сунак пътуваше за Индия, от канцеларията му пък съобщиха, че Лондон ще бъде домакин на глобална среща за хранителната сигурност през ноември. Британското правителство също така обяви, че британските въоръжени сили и службите за сигурност ще наблюдават Черно море, за да бъде разубедена Русия от евентуално нанасяне на удари по товарни кораби, които транспортират зърно от Украйна за развиващите се страни.
Сунак припомни, че зърнената инициатива, от която Русия се оттегли, доставяше около 30 милиона тона храна на над 45 страни, които наистина се нуждаят от това. „Оттогава ние видяхме драматично увеличение на цените на храните и само през последния месец, според мен, руснаците унищожиха повече зърно, отколкото количеството, необходимо за изхранването на един милион души на година“, каза Сунак. Той добави, че руснаците също така са разрушили с бомбардировките си около една трета от украинския граждански експортен капацитет.

Британският министър-председател Риши Сунак каза днес, че не е в позиция да казва на Индия каква страна трябва да заеме по отношение на руската война в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на интервю, което Сунак даде за индийската новинарска агенция АНИ.
„Не съм човекът, който да казва на Индия каква позиция да заема по международни въпроси, но знам, че тя зачита международното право, Устава на ООН и уважава териториалната цялост“, отговори Сунак на въпрос, свързан с позицията на Делхи.

До момента Индия не е обвинила Москва за войната и призовава за решение чрез диалог и дипломация. Вестник „Файненшъл таймс“ съобщи днес, че Сунак ще призове индийския си колега да „разкритикува“ Русия за войната.

По повод това, че пристига в Индия за Г-20 Сунак припомни, че това е една много скъпа за него страна.

Сунак е роден в Англия в семейството на индийски мигранти, майка му е фармацевт, а баща му лекар. Съпругата му Ашката Мърти е дъщеря на Нагавара Рамарао Нараяна Мърти, който е индийски милиардер и предприемач.

Сунак каза, че не е бил в Индия от 2020 г. По време на визитата му в Делхи той ще посети значими индийски културни и религиозни обекти, ще предприеме и пътуване до хиндуистки храм.

Mоже да хареса още