Начало » Съветът на Европа: Насилственото депортиране на украински деца в Русия е геноцид

Съветът на Европа: Насилственото депортиране на украински деца в Русия е геноцид

by Toni
0 Коментар

Призовавайки за безопасно връщане на децата в Украйна, парламентарната асамблея посочи, че „документираните доказателства за тази практика съответстват на международното определение за геноцид“.

Резолюцията беше приета с 87 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. Линда Хофстад Хелеланд от Норвегия гласува против, А Харалд Вайел от Германия се въздържа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства резолюцията като „важно“ решение, което ще помогне „да се търси отговорност от Русия и нейните лидери“.

Депортирането на украински деца е един от елементите на „опита на Русия да заличи идентичността на нашия народ, да унищожи самата ни същност“, каза той във вечерното си обръщение.

Международният наказателен съд (МНС) издаде на 17 март заповед за арест на руския президент Владимир Путин, позовавайки се на „незаконното депортиране“ на деца.

Базираният в Хага съд също така издаде заповед за арест на Мария Лвова-Белова, комисар на руския президент по правата на детето.

Киев заяви в средата на април, че повече от 16 000 украински деца са били „отвлечени“ и отведени в Русия от началото на инвазията на 24 февруари миналата година. Много от тях са били настанени в домове за възрастни хора.

В резолюцията от четвъртък на Съвета на Европа се казва, че има „доказателства, че депортираните деца са били изправени пред процес на „русификация“ чрез превъзпитание на руски език, култура и история“.

„Тези трансфери на украински деца очевидно са били планирани и организирани по систематичен начин като държавна политика“, се казва в резолюцията, а целта е „унищожаване на всяка връзка с тяхната украинска идентичност“.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова ООН и Червения кръст да получат достъп, за да могат да съберат информация за засегнатите деца.

Конвенцията за геноцида от 1948 г. се позовава на насилственото прехвърляне на деца сред определящите критерии.

След нахлуването в Украйна Русия беше изключена от Съвета на Европа.

Организацията, която се състои от 46 държави-членки, е създадена, за да наблюдава и защитава човешките права в Европа.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още