Начало » Сърбия каза категорично „не“ на признаването на Косово

Сърбия каза категорично „не“ на признаването на Косово

by Toni
0 Коментар

Сърбия няма да се съгласи Косово да се присъедини към НАТО, нито ще признае Косово по какъвто и да е начин, каза президентът Александър Вучич в телевизионното предаване.

Вучич говори за предстоящия кръг от диалога Белград-Прищина, срещата си със специалния представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак следващата седмица, както и за текущата среща на Лайчак с премиера на Косово Албин Курти.

„Трудно мога да си представя някакъв напредък на тази среща. Почти съм сигурен, че Курти няма да позволи създаване на Асоциацията на сръбските общини. Той ще продължи да пренебрегва предишните ангажименти“, каза Вучич.

По отношение на европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, Вучич повтори негативното си мнение за плана, но потвърди, че Сърбия трябва да остане в преговорния процес.

„Нямам намерение да подписвам капитулацията на Сърбия. Но трябва да сме наясно с обстоятелствата. Няма да има капитулация. Несъмнено дадох да се разбере, че Сърбия няма да се съгласи Косово да се присъедини към НАТО, нито ще признаем Косово по какъвто и да е начин“, обясни той.

„Сърбия е готова на много компромиси. Албанците според мен не са”, добави сръбският президент.

Наскоро Сърбия и Косово направиха сериозна крачка напред в нормализиране на отношенията си чрез постигане на консенсус по предложение с посредничеството на ЕС.

Косово ще трябва недвусмислено да приеме да започне процеса на създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство – точка, която бе потвърдена в последните заключения на Европейския съвет. Асоциацията е обвързващо правно задължение, без което няма да има споразумение.

В същото време Сърбия трябва да изпълни всички свои неизпълнени задължения, произтичащи от диалога Белград-Прищина, и да започне подготовка за спазване на новите задължения, за които се е договорила.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още