Начало » Украинското разузнаване заподозря руски заговор, който включва Орбан и Порошенко

Украинското разузнаване заподозря руски заговор, който включва Орбан и Порошенко

by Toni
0 Коментар

Украинската служба за сигурност заяви в събота (2 декември), че е попречила на бившия президент Петро Порошенко да напусне страната на основание, че Русия е планирала да използва срещата с премиера на Унгария, за да навреди на украинските интереси.

Службите за сигурност на Украйна смятат, че Русия възнамерява да използва срещата, както и други срещи на украински политици с чуждестранни официални лица, за да разпространява проруска пропаганда.

Политическата партия на Порошенко, „Европейска солидарност“, обяви, че бившият президент е планирал само срещи в Полша и Съединените щати и предупреди службата за сигурност СБУ да не се намесва в политиката.

Порошенко беше върнат на граничен пункт в петък.

Разузнаването съобщи, че той е планирал да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа връзки с лидера на Кремъл Владимир Путин и се противопоставя на започването на преговори за членство в Европейския съюз с Украйна.

В изявление на СБУ се казва, че Русия подготвя серия от „провокации“, за да дискредитира Украйна сред чуждестранните й съюзници, докато войната срещу Русия продължава повече от 21 месеца.

Разузнаването не представи доказателства в подкрепа на обвиненията.

„Русия планираше да използва срущата с Орбан, както и други работни срещи с представители на страни, изразяващи проруски наративи за психологически операции срещу Украйна.“, се казва в съобщението.

СБУ заяви, че Орбан „систематично заема антиукраинска позиция“, е „приятел на Путин“ и иска премахване на санкциите, наложени на Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

Орбан, който открито говори за приятелските си връзки с Путин, се противопоставя на започването на преговори на Украйна в ЕС, които ще бъдат разгледани на предстоящата среща на върха на блока. Той призова тази седмица за установяване на „стратегическо партньорство“ с Киев.

Орбан често е в противоречие с президента на Украйна Володимир Зеленски по няколко въпроса, свързани с кандидатурата на Украйна за членство в ЕС. Партията „Европейска солидарност“ призова в своето изявление за диалог с Орбан, който според него има право на вето върху преговорите за присъединяване.

Според военното положение украинските служители трябва да получат одобрение за пътуване в чужбина. Заместник-председателят на парламента Александър Корниенко каза, че разрешението на Порошенко е било отменено, след като е получил писмо, което не може да коментира.

Кабинетът на Зеленски не е направил коментар, а кабинетът на Орбан не е отговорил веднага на искане за коментар.

Порошенко, който бе президент от 2014 г. до 2019 г., обвини администрацията на Зеленски в петък в политиканска игра преди изборите.

Спорът идва на фона на бавно нарастващо напрежение между правителство и опозиция – най-вече по вътрешни въпроси като бюджети и назначения, за разлика от почти пълното единство в началото на конфликта.

Зеленски и Порошенко водиха ожесточена, често дълбоко лична битка на президентските избори през 2019 г., когато Зеленски спечели съкрушителна победа срещу действащия президент Порошенко.

Зеленски каза миналия месец, че „не е моментът“ за провеждане на президентски избори, които при нормални обстоятелства биха били насрочени за март 2024 г., но са забранени от военното положение.

euractiv.bg

Mоже да хареса още