Начало » Украйна: Руски информатор е задържан във връзка с план за убийството на Зеленски

Украйна: Руски информатор е задържан във връзка с план за убийството на Зеленски

by Toni
0 Коментар

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че е задържала руски информатор, „който е подготвял руски въздушен удар в района на Николаев по време на посещението на президента на Украйна“.

Предполагаемият информатор „в навечерието на неотдавнашното пътуване на президента на Украйна до Николаевска област е събирал разузнавателна информация за планираното посещение“, казват още от СБУ, цитирани от Си Ен Ен.

Украинският президент Володимир Зеленски беше в региона в края на юли.

В изявление на СБУ се казва, че предполагаемият заговорник се е „опитал да установи времето и списъка с местата на приблизителния маршрут на държавния глава в региона“.

Въпреки това агентите на СБУ са получили информация за „подривната дейност на заподозрения“ и са предприели допълнителни мерки за сигурност.

Според разследването извършителят е жителка на Очаков, Южна Украйна, и бивша продавачка във военен магазин на територията на една от военните части в региона.

При следене на комуникациите на жената СБУ е установила, че тя е имала за задача и да идентифицира местоположението на системи за електронна борба и складове с боеприпаси на въоръжените сили.

Твърди се, че тя е пътувала из територията на областта и е снимала местоположението на украински обекти.
Жената остава назована.

Mоже да хареса още