Начало » Финландия ще забрани мобилните телефони в училищата

Финландия ще забрани мобилните телефони в училищата

by Toni
0 Коментар

Финландия, която беше известна преди време със силното представяне на своите ученици на тестовете по Програмата за международна оценка на учениците (PISA), но след това резултатите се влошиха, реши да обърне настоящата низходяща тенденция и да насърчи целенасочена учебна среда, като приеме закон, забраняващ мобилните телефони в училищата.

Програмата за международно оценяване на учениците включва резултатите от обучението на 15-годишните по математика, природни науки и четене. Представянето на Финландия достигна своя връх през 2006 г., но оттогава се наблюдава спад в резултатите.

За да се справи с това, в програмата на новото дясно финландско правителство се посочва, че то ще предприеме мерки за справяне с проблема с колебливите резултати в образованието и обещава допълнително финансиране от 200 милиона евро за основно образование, за да се гарантира, че учениците придобиват основни умения в четене, писане и математика.

Но само парите не са достатъчни, според финландското правителство, което сега иска да атакува и мобилните телефони на учениците.

„Правителството ще засили правомощията на учителите и директорите да се намесват в дейности, които нарушават преподаването по време на учебните часове“, обяви правителството в понеделник.

„Ще направим необходимите законодателни изменения, за да позволим по-ефективни ограничения в случаи като използването на мобилни устройства по време на учебния ден, така че учениците и студентите да могат по-добре да се концентрират върху преподаването“, се добавя в съобщението.

Във Финландия известността на мобилните телефони, дълбоко свързана с успеха на Nokia, отдавна не е подлагана на съмнение. Децата в страната се снабдяват с мобилни телефони на по-ранна възраст в сравнение с техните връстници другаде. Много от децата вече притежават телефон, когато започнат училище.

Въпреки опасенията, повдигнати от преподавателите за вредните ефекти на тези устройства върху вниманието и концентрацията, съществуващите разпоредби, определени от Финландската национална агенция за образование, не дават право на училищата да ограничават учениците да носят мобилни устройства.

Това може да се промени, ако получи одобрението на парламента.

Предложението изглежда е събрало значителна обществена подкрепа. Гражданска инициатива е събрала повече от 30 000 подписа за прилагане на мерки като изключване на мобилните телефони по време на уроци и междучасия или пълна забрана за такива устройства в часовете.

euractiv.bg

Mоже да хареса още