Начало » Френският сенат призовава ЕС да проследи депортираните в Русия украински деца

Френският сенат призовава ЕС да проследи депортираните в Русия украински деца

by Toni
0 Коментар

Френският сенат призова институциите и страните от ЕС да съберат доказателства за насилственото прехвърляне на украински деца в Русия и да санкционират руски служители, замесени в тези престъпления, съобщи сенатор Андре Гатолен пред EURACTIV сряда (19 април).

Гатолен разговаря с EURACTIV, след като комисиите по външни работи, отбрана и въоръжени сили на Сената приеха в понеделник резолюцията за украинските деца, която е първата по рода си в Европа.

Резолюцията осъжда „депортирането на украински деца от Руската федерация“ и отношението на московския режим, който „пристъпва по административен и масов начин към натурализация, промяна на имената и родството на деца, прехвърлени на руска територия“. Предложението беше подкрепено единодушно.

За сравнение, по време на предишно гласуване на резолюция за определяне на Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна като геноцид, крайната левица („Непокорна Франция“) бойкотира гласуването, а Комунистическата партия гласува против.

Сенатор Гатолен, който инициира резолюцията на Сената, обясни, че е предприел тази инициатива през лятото на 2022 г., за да хвърли светлина върху престъпленията на Москва.

Оттогава Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на 17 март срещу руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, неговият „президентски комисар по правата на децата“, която организира тези масови трансфери на украински деца в Русия.

Гатолен каза, че се надява позицията на Сената да засили съвместната инициатива, обявена от Европейската комисия и Полша през февруари, чийто фокус е събирането на доказателства, намирането на децата и изправянето пред правосъдието на отговорните за тези престъпления.

Сенаторът също се надява, че санкциите срещу отговорните за отвличанията на деца ще бъдат разширени. Първата вълна от санкции по този конкретен въпрос се съдържа в десетия пакет от санкции на ЕС, който бе приет в края на февруари.

Според Гатолен резолюцията на Сената, която няма правно значение, трябва да помогне за увеличаване на натиска върху руския режим, особено след като „се прави всичко, за да се скрият тези деца“.

Той подчерта и трудността при събирането на доказателства и издирването на отвлечените деца.

„Целта на резолюцията е също така да прикани Европейския съюз и държавите-членки да допринесат възможно най-много за събирането на информация и разузнавателни данни.“, добави той.

„Можем да идентифицираме потоците към Русия чрез сателитни изображения, да проверим интернет или телефонни връзки“, обясни той, добавяйки, че също така е необходимо да се пристъпи към точната идентификация на всяко дете, което вероятно е било насилствено прехвърлено в Русия.

Тези два елемента, необходими за правилното разследване и съдебното проследяване, са усложнени от трудния достъп до зони отвъд фронтовата линия и трудната комуникация с хората.

Гатолен каза, че хуманитарни организации като Червения кръст и УНИЦЕФ са единствените, които в момента могат да отидат на тези места, за да събират доказателства.

Резолюцията призовава френското правителство да „увеличи обема на човешките, материалните и финансовите средства и ресурси“ на агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие.

Той също така призовава за „международна дипломатическа инициатива“, която да позволи на „международните хуманитарни организации да имат достъп до тези деца на руска територия и в зони, контролирани от Русия, за да отворят канали за комуникация и бързо да започнат процеса на връщане на украинските деца в Украйна”.

Значението на подобни разследвания е също така да се установи дали е имало още по-сериозни престъпления. Цифрата, която посочва Русия – повече от 700 000 разселени деца, може да се използва, за да се скрият някои от убийствата на деца, смята сенаторът.

Долната камара на френския парламент, Националното събрание, се очаква да последва примера на Сената през следващите седмици или месеци.

Гатолен посочи, че е изпратил текста на резолюцията на английски и френски на колеги в други парламентарни асамблеи на континента, надявайки се инициативата да се разшири.

Според него този тип резолюция е начин да се напомни на западното обществено мнение колко важно е да продължи да подкрепя украинските власти и да откаже да бъде съучастник в престъпленията на руския режим.

euractiv.bg

Mоже да хареса още