Начало » Хаос около язовир „Искър“ – с паяк и флекс към незаконните постройки

Хаос около язовир „Искър“ – с паяк и флекс към незаконните постройки

by Toni
0 Коментар
Екипи на Столичната община започнаха принудително събаряне на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“. Те изпълняват решение на Върховния административен съд след 2-годишни съдебни дела. Сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански. 
 
Премахването на сградите се извършва с финансови средства на общината, които ще бъдат потърсени от фирмата, която е изградила незаконните постройки.
Екипите на общината си осигуриха сами достъп до сградите като преместиха с паяк на Центъра за градска мобилност паркиран пред портите автомобил, а катинарът бе срязан с флекс.
Акцията на екипите на Столичната община е напълно законна, а обвиненията в самоуправство са напълно безпочвени, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. Той е категоричен, че ще бъдат безкомпромисни към всички нарушители.
„Основният въпрос, който трябва да зададем, е към ръководството на Държавното югозападно предприятие и лично министър Кирил Вътев да извърши проверка, защото 2 дни очевидно никой не е идвал на работа, а може би тези хора ще искат да получат за това работно време заплати. Ние постъпваме със силата на правото, така че ЗУТ когато стои зад нас и сме спазили всички законови стъпки, потвърдени от съдебния контрол, мисля, че действията, които извършваме, ще бъдат сериозна обеца на ухото за всеки, който реши занапред да извършва незаконно строителство на територията на Столична община“.
Въпреки съдебните дела и протакането им, справедливостта възтържествува, каза пред БНР депутатът от „Зелено движение“ Владислав Панев.
„Това дело и това събаряне на незаконни строежи за мен е символ на това, че всички в държавата трябва да са равни пред закона. Това е условието за просперитет на нацията“.
Според него „държавата финансира тази фирма по всякакъв начин“ и припомни, че по времето на Стоян Мавродиев начело на Българската банка за развитие фирмата е получила 150 млн. лв. Това беше най-големият от прословутите големи кредити на тази банка, изтъкна той.
„Получи ги за продажбата на една малка кърджалийска пътностроителна фирма с оборот от 5-6 млн. лв. годишно. Това са чисти пари. Кредитът, който беше изтеглен от банката, беше на името на малка фирма, собственост на човек, който живее в панелка в „Люлин“. Малка част от тези 150 млн. бяха използвани за строежа на тези незаконни сгради. Държавата не само изцяло е финансирала този проект, но и отгоре„, коментира Владислав Панев в предаването „Преди всички“.
По думите му през цялото време Държавното горско предприятие и Държавното ловно стопанство „играят адвокати на фирмата на Румен Гайтански“. По всякакъв начин държавата продължава да бъде срещу общината, смята той. Според него манталитетът на чиновниците трябва да се промени.
Според доц. Христо Михайлов – ректор на Лесотехническия университет и бивш председател на Националния ловно-рибарски съюз, поведението на горските началници и директорът на Ловното стопанство в този казус е „безобразно“.
До такъв срамен случай не съм очаквал, че можем да стигнем„, отбеляза той.
По думите му не само Държавно ловно стопанство „Искър“, но и още дузина държавни ловни стопанства са в процедура на публично-частно партниране съгласно законовите условия и разпоредби.
 
Но това публично-частно партниране остава голяма загадкаТакъв модел за управление на ловни стопанства в Европа няма„, категоричен е доц. Михайлов, като обясни, че в това публично-частно партниране частният интерес е много добре защитен, но публичният не е. Той добави още, че договорите за публично-частно партниране остават загадка за обществеността.
„Кой управлява стопанството? Кой кадрува? Кой назначава? Кой управлява финансовите потоци? Кой управлява биологичните активи?“, попита доц. Михайлов и настоя за публичност на договорите, а това може да стане с промяна в законодателството, свързано с лова.
От Министерството на земеделието заявиха в своя позиция, че оказват пълно съдействие за изпълнение на влязлото в сила съдебно решение.

Mоже да хареса още