Начало » Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

by Toni
0 Коментар

Процесите, които се случват в БСП – на промяна, на обновяване, бяха необходими, каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП.

Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /…/ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на започването на този период“.

В интервю за предаването „Неделя 150“ тя определи като грешка на София съгласието страната ни да бъде приета частичното в Шенгенското свободно пространство. Според нея за пълноправно членство е необходимо да се използват всички дипломатически възможности:

Има лостове за влияниеВсеобщо известен факт е, че Марк Рюте ще бъде кандидат за нов генерален секретар на НАТО. За да бъде избран, България трябва да даде своя глас. Това е един възможен лост за влияние, който ние можем да използваме. Подобни има много“.

Цветелина Пенкова прогнозира, че в новия Европейски парламент ще се стигне до преразглеждане на Зелената сделка. Въпреки влизането на крайнодесни формации, тя не очаква сериозни промени в работата на институцията, тъй като трите големи формации – ЕНП, социалистите и либералите все още имат мнозинство:

„Вече няма да говорим толкова за тези амбициозни цели, свързани с климатичните промени, а по скоро ще говорим за изграждане на една устойчива и работеща икономика в Европа, която е базирана на чисти технологии, на иновации, на използване на чиста енергия, каквато вече е ядрената, но просто фокусът ще бъде наистина към индустрия, производства, нови работни места„.

За нея темата за енергетиката остава водеща. Битката по отношение на осигуряване на европейско финансиране за сектора няма да спре, категорична бе тя. Според нея акцент ще бъде свързаността на електропреносната мрежа в рамките на Европа. По думите ѝ в това отношение България има ключова роля.

Трябва да има и ясен план за въглищните региони в България, добави още Пенкова.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова в предаването „Неделя 150“ чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
bnr.bg

Mоже да хареса още