Начало » ЦЯЛ ГРАД НА НАТО ЩЕ СТРОЯТ ВОЕННИТЕ БЛИЗО ДО ЯМБОЛ

ЦЯЛ ГРАД НА НАТО ЩЕ СТРОЯТ ВОЕННИТЕ БЛИЗО ДО ЯМБОЛ

by admin1
0 Коментар

Нарушават табуто на Радев да даваме ракети С-300 на Украйна, загатна Тагарев пред депутатите

Русия ни провокира, мислим как да отговорим със съюзниците, обяви министърът на отбраната

Цял малък град, в който да живеят войниците на съюзниците в НАТО, които са част от международната бойна група на територията на България, ще построи военното министерство. Прогнозната цена е поне 100 млн. лв., но колко всъщност ще струва, ще стане ясно, след като бъде завършено проектирането, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред депутатите от отбранителната комисия на парламента в сряда.

Градчето, в което постоянно ще пребивават около 1500 войници от съюзниците в НАТО, но би трябвало да може да подслони до 5000 души, трябва да е готово през 2025 г. Като от фондовете на Алианса ще бъде дадено съфинансиране за построяването му.

Все още не е взето окончателно решение къде да е, но военните са посочили като най-подходящ район Ямбол, разясни министърът пред депутатите. За базирането на многонационалната бойна група е нужно да има наблизо летище, полигон за подготовка на войниците, добра пътна и железопътна инфраструктура, разясни Тагарев критериите, по които е направен изборът на място.

Засега се предвижда бойната група от 1000 души да бъде увеличена до 1500 постоянно базирани в България войници. А в случай на нужда ще се увеличава до размера на пълноценна бригада от 5000 души, разясни министърът. Според него базирането на войниците и строителството на военното градче ще развие икономически Ямбол и района му.

В момента, а и докато бъде построено градчето, войниците от бойната група са настанени на полигона Ново село.

Тодор Тагарев загатна пред депутатите, че правителството се готви да наруши табуто, поставено от президента Румен Радев върху предаването на Украйна на ракетите за противовъздушна отбрана С-300. Той бе попитан от Атанас Зафиров от БСП дали се готвят да дадат на Киев първоначално боеприпаси за тези комплекси. “Нека отговорът на този въпрос бъде даден на закрито заседание на комисията”, отвърна Тагарев.

Досега България абсолютно отказваше да даде ракети С-300 на Украйна въпреки многократните запитвания от Киев и съюзници от НАТО. САЩ дори предложиха на служебния военен министър Димитър Стоянов да ни дадат 200 млн. долара за ракетите, като с парите България закупи по-модерни системи за отбрана, както разкри разследване на “24 часа”. Срещу предоставянето на ракетите се обяви президентът Румен Радев, а служебното му правителство дори не разгледа американската оферта.

“Русия е продължила обявяването на затворена за плаване зона в Черно море засега до края на този месец. Тази зона засяга води, които са част от българската икономическа зона. Русия ни провокира. А България обсъжда отговор на тези провокации – и самостоятелен, и заедно със съюзниците ни в НАТО.”

Това заяви още министърът на отбраната Тодор Тагарев в сряда.

Mоже да хареса още