Начало » Частната армия „Вагнер“ е подготвяла преврат в Молдова

Частната армия „Вагнер“ е подготвяла преврат в Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду в Гранада на 5 октомври 2023 г.

by Toni
0 Коментар

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду съобщи в интервю за „Файненшъл таймс“, че руските паравоенни сили „Вагнер“ са основната сила зад опита за подклаждане на преврат в страната.

Санду бе интервюирана по време на срещата на върха на Европейската политическа общност на Европейския съюз в Испания. Тя посочи, че покойният лидер на „Вагнер“ Евгений Пригожин стои зад опитите за нейното сваляне от власт.

Тя също каза, че Москва продължава да се опитва да дестабилизира страната, разположена между Украйна и Румъния, по-специално чрез насочване на пари в Молдова за подкупване на избиратели на местните избори следващия месец.

„Информацията, с която разполагаме, е, че това е бил план, изготвен от екипа на Пригожин“ каза Санду във връзка с предполагаемия преврат, добавяйки, че групировката се е опитвала да предизвика антиправителствени протести, които продължават от миналата година.

„Ситуацията е наистина драматична и трябва да се защитим“, добави тя.

Санду обвини Русия през февруари, че планира преврат срещу правителството на Молдова чрез използване на протести.

Руското външно министерство отхвърли подобни твърдения и по-рано обвини Молдова в преследване на антируски дневен ред.

Тя и други лидери посочват дългогодишния натиск върху страната, особено по отношение на ценообразуването и плащането на руски енергийни доставки. Москва упражнява влияние и чрез проруския сепаратистки анклав Приднестровието в източната част на Молдова.

След избирането на Санду през 2020 г. Молдова осъди войната на Русия в Украйна и стана кандидат за членство в ЕС.

Пригожин, чиито наемници изиграха важна роля в превземането на части от Източна Украйна за Русия през последната година, организира кратък бунт срещу лидера на Кремъл Владимир Путин през юни. Той загина при самолетна катастрофа два месеца по-късно.

„Русия ще увеличи натиска си върху Молдова“, каза Санду. „Опитаха чрез енергията и не успяха. Те се опитаха да свалят правителството и не успяха. И сега те се опитват да се намесят в нашите избори, използвайки много пари“.

Тази седмица парламентът на Молдова предприе стъпки, за да попречи на съюзниците на укриващия се бизнесмен Илан Шор да участват в изборите. Шор беше осъден задочно през април на 15 години затвор за измама, а партията му беше забранена от Конституционния съд.

Партията на Санду има мнозинство в парламента, но е изправена пред конкуренция в  срещу нейните проевропейски политики в цялата 2,5-милионна страна.

Санду обясни, че разузнавателните служби на Молдова са открили поне 20 милиона евро руски финанси, които са влезли в страната, и предположи, че истинската цифра е по-висока.

Според нея молдовците влизат в страната с „банкови карти, издадени в Дубай и ги дават на хора, които искат да подкупят“.

В петък молдовската полиция съобщи, че е иззела хиляди банкови карти, издадени в Дубай, които е трябвало да бъдат дадени на съюзниците на Шор.

„Тези карти са вместо куфари с пари“, каза пред репортери Вероника Драгалин, ръководител на антикорупционната прокуратура на Молдова. „Тук говорим за пране на пари, което е тежко престъпление“, добави тя.

Mоже да хареса още