Начало » Швейцария прие да е домакин на мирна среща на върха за Украйна

Швейцария прие да е домакин на мирна среща на върха за Украйна

by Toni
0 Коментар

Швейцария се съгласи в понеделник (15 януари) на искането на украинския президент Володимир Зеленски да бъде домакин на мирна среща на върха на световните лидери за прекратяване на пълномащабното нахлуване на Русия, но без да кани Москва.
Зеленски разговаря с президента на Швейцария Виола Амхерд по време на посещение в Берн, преди да се отправи към годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.
„Нашите екипи от утре започват подготовката за провеждане в Швейцария на среща на върха за глобален мир“, каза Зеленски на пресконференция след разговорите.
Участниците в срещата ще бъдат „на ниво лидери“, посочи той.
„Тази среща на върха трябва да даде енергия на всичко, което вече е постигнато, и трябва да определи, че краят на войната трябва да бъде изключително справедлив и възстановяването на силата на международното право трябва да бъде наистина пълно.“, обясни украинският президент.
Февруари отбелязва две години от началото на войната на Русия в Украйна и Москва засили своите въздушни нападения срещу Украйна през последните седмици.
„Огромно страдание“
Що се отнася до това дали Русия ще бъде поканена на срещата, Зеленски каза: „Ние сме отворени за всички страни по света, които уважават нашия суверенитет и териториална цялост. Следователно можете да си направите изводи за това, кого ще поканим“.
„Бихме искали Китай и страните от глобалния юг да присъстват със сигурност“, добави той.
Зеленски каза, че е много важно „лидерите да присъстват на срещата на върха. За нас е много важно да покажем, че целият свят е против агресията на Русия и целият свят е за справедлив мир”.
Не беше даден график за това кога може да се проведе срещата на върха.
(със съкращения)

16 януари 2024

Mоже да хареса още