Начало » Шеметният ентусиазъм на бляскавата биткойн конференция в Маями

Шеметният ентусиазъм на бляскавата биткойн конференция в Маями

by admin1
0 Коментар

Вълнението през последните години създаде едно пищно събитие, което олицетворява агресивното разрастване на криптосектора

Приповдигнатото настроение бе една от константите по време на криптоконференцията Bitcoin 2022 миналата седмица в Маями. Това в унисон с безкрайните партита и признанията за животопроменящата сила на криптовалутата.

След две пометени от пандемията години феновете на биткойна обявиха, че се завръщат и то как – с над 25 хил. присъстващи на събитието, посветено на първата криптовалута, разказва Bloomberg. Толкова много партита имаше тази година, че се появиха екселски таблици, за да могат присъстващите да планират отрано.

На самата конференция компаниите показваха какво предлагат, заобиколени от физическа манифестация на вълнението в криптовселената – буквално. От тавана висеше гигантска луна, която подсещаше посетителите за върховете, в които са се прицелили. И ако това не е достатъчно, след нея имаше и Марс. Посланието: целете се в Луната, възможностите са безкрайни.

Не липсваха и някои от най-големите имена – Майкъл Новограц и Питър Тийл събраха огромни зали, пълни с хора. Имаше много изкуствен пушек, електронна музика, лазери.

„Това е абсолютна лудост“, коментира Марк Лопрести, управляващ директор на The Strategic Funds, според когото събитието бе „кой кой е на блокчейн индустрията“.

В годините след началото на Covid пандемията криптоиндустрията избухна – компаниите процъфтяваха и се разрастваха и имаше повече пари от когато и да е било за проекти. Цената на биткойна нарасна повече от четири пъти спрямо преди пандемията, въпреки че изтри почти 40% от последния си рекорд от ноември.

Това е първата година от началото на пандемията, когато мнозина от включилите се по време на разрастването на сегмента могат да се съберат на едно място. Ентусиазмът им помете конференцията, коментира Офелия Снайдер, съосновател и президент на 21Shares. Компанията е увеличила персонала си от 25 на 150 души, а активите под управление са нараснали до 2,5 млрд. долара от 25 млн. долара, посочи тя.

Самото придвижване по време на конференцията изисква немалка сръчност – човек трябва да лавира между тълпи от хора и модели, които постоянно ви предлагат брандирани слънчеви очила. Човек лесно може да се разсее и от гигантския монитор, който автоматично слага лазерни очи на всеки от уловените преминаващи.

Самата експо част носеше усещането на увеселителен парк. Море от шандове на различни компании ограждаше периметъра. В същото време имаше и криптоизложба на произведения на изкуството. Близо 12-метров вулкан посрещаше посетителите при влизане – отпратка към вулкана на Ел Салвадор, който ще захранва проекта за биткойн град в страната, подкрепен с биткойн облигации.

„Като електричество е – толкова много енергия има. Бачкате в окопите всеки ден и след това идвате тук, за да видите какво всъщност се случва“, коментира Боби Загота, главен изпълнителен директор на Bitstamp USA. „Ако не сте вярвали досега, то с идването си тук ще станете вярващ“, допълва той.

Това е настроението, което посетителите на конференцията донесоха със себе си – любов към биткойна, която граничи с религията. Криптосекторът е известен с фанатичните си почитатели – тълпа от вярващи, които виждат биткойна като спасение от най-големите проблеми на света. Това е готова на всичко група от поклонници, които имат поговорки като „биткойнът е живот“ и „биткойнът е бъдещето“. И техните проповедници бяха там, на конференцията – на сцените, в залите, на афтърпартитата.

„Съществува тази система от вярвания, наречена биткойн максимализъм, която е донякъде като религия“, казва Питър Смит, главен изпълнителен директор на Blockchain.com, който обаче не се има за част от нея. „Със сигурност виждате много от биткойн максималистите на сцената и те проповядват „евангелието“. Доста интензивно“ преживяване е, допълва той.

Маями иска да се превърне в криптоцентър. Кметът на града Франсис Суарес, който получава заплатата си в биткойни, е прегърнал дигиталните активи и всичко, свързано с тях, надявайки се приятното време във Флорида да продължава да привлича предприемачи.

Тръгващите си от конференцията вече гледат с очакване следващото издание догодина. Някои очакват то да е дори още по-голяма и по-бляскаво. „Няма връщане назад“, казва Брус Фентън, биткойн почитател, който се кандидатира за място в Сената в Ню Хемпшир. Не може да върнете времето и биткойнът да не бъде изобретен, казва той.

Елена Илиева

investor.bg

Mоже да хареса още