Начало » Шестима от прокурорската колегия поискаха уволнение на Гешев

Шестима от прокурорската колегия поискаха уволнение на Гешев

by Toni
0 Коментар

Уволнението на главния прокурор Иван Гешев е поискано от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от съвета в петък, 12 май. Ден по-рано същите хора изобщо отказаха да обсъдят взрива на Гешев и последвалите сблъсъци в прокуратурата.

Според предложението им Иван Гешев е допуснал тежки нарушения на служебните си задължения.

Основният аргумент е, че Гешев се е намесил по разследването на взрива от 1 май, което няма законови правомощия да прави. Той е разпоредил до мястото да бъде допуснат израелски експерт, който не е ангажиран с разследването „по никакъв законов способ“.

Цялото предложение може да бъде видяно тук.

По-рано в петък прокуратурата „засекрети“ всякаква информация по отношение на разследването на инцидента с колата на главния прокурор Иван Гешев от 1 май.

В първото официално и в писмен вид изявление за инцидента до този момент, Софийска градска прокуратура се позовава на член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс, който формулира правилото, че материали по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

Предложението идва ден след като кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел обяви, че ако заеме поста, ще поиска правосъдният министър в кабинета й да поиска освобождаването на Гешев.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още