Начало » Шолц настоя за реформи за привличане на чуждестранни работници в Германия

Шолц настоя за реформи за привличане на чуждестранни работници в Германия

by Toni
0 Коментар

За Германия е все по-важно да привлича чуждестранни работници, но имиграционните процедури се нуждаят от сериозна реформа, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА и БТА.

„Ние знаем, че можем да гарантираме нашето бъдеще, представянето на нашата икономика, както и на нашите системи за социална сигурност само ако имаме достатъчно квалифицирани работници“, каза Шолц по време на посещение на филиал на външното министерство в Потсдам, недалеч от Берлин.

Германският външен министър Аналена Бербок придружаваше Шолц по време на посещението му.

Канцлерът призна, че привличането на квалифицирани работници от цял свят е „голямо предизвикателство“, подчертавайки важността на една ефективна агенция за обработка на документите на чуждестранните работници.

Германското правителство иска значително да подобри процеса на издаване на визи за квалифицирани работници. „Една модерна имиграционна страна се нуждае от модерен закон за пребиваване и небюрократична, модерна визова процедура“, каза на свой ред Бербок.

Според нея обаче сегашното правителство е наследило система, годна за миналия век. По това време хората реагираха „скептично – да не кажа, по-скоро възпиращо – към онези, които искаха да работят и учат в Германия“.
Системата трябва да бъде по-бърза, цифрова и да бъде по-насочена към конкретното работно място, отбеляза още Бербок. Текущата категоризация по държави не е полезна при търсенето на квалифицирани работници в ИТ сектора или в здравеопазването, предупреди германският външен министър.

Германия може да избегне рецесия през 2023 г., каза Шолц по-късно през деня в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, пред който днес ще направи обръщение.

Правителството на Шолц се готви да либерализира имиграционната система с по-лесен достъп до визи и по-бърза натурализация в опит да запълни около 1.8 милиона свободни работни места, отбелязва „Ройтерс“.

Според законопроект, за който беше съобщено от мрежата RND, Берлин си поставя за цел да привлича около 50 хил. допълнителни квалифицирани чуждестранни работници годишно. Германия трябва да преодолее недостига на работници, който се разширява заради застаряването на населението – потенциална демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система и риск за икономическия растеж.

https://www.dnevnik.bg/

Mоже да хареса още