Начало » Шолц призова Китай да лобира пред Путин за мир в Украйна

Шолц призова Китай да лобира пред Путин за мир в Украйна

"Отново помолих китайското правителство да използва по-силно влиянието си върху Русия по отношение на войната“, каза Шолц сред срещата с китайския премиер Ли Цян.

by Toni
0 Коментар

Германският канцлер Олаф Шолц призова във вторник (20 юни) Китай да лобира пред Русия да изтегли войските си и да прекрати войната си в Украйна.

Призивът на Шолц дойде след последния кръг от китайско-германските правителствени консултации в Берлин.

„Отново помолих китайското правителство да използва по-силно влиянието си върху Русия по отношение на войната“, каза Шолц сред срещата с китайския премиер Ли Цян.

„Русия трябва да изтегли войските си – в противен случай нищо няма да се случи“, каза той и добави, че Пекин не трябва да доставя оръжия на Русия и че войната в Украйна не трябва да се превръща в замразен конфликт. Той също така посочи отговорността на Китай като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Консултациите са първата среща на двете правителства от началото на войната в Украйна.

Германският канцлер засегна и други критични теми като ограниченията върху свободата на печата, като поиска „свобода и откритост и за журналистите“. Той призова Китай да предостави повече пространство за германските кореспонденти, които правят репортажи за страната.

Шолц  обърна внимание и на трудната ситуация с човешките права на китайските работници, като каза, че подобряването на универсалните човешки права и производствените условия е в интерес и на двете страни.

Китайският премиер, за когото срещата беше част от първото му официално посещение в чужбина, не отговори директно на забележките на Шолц.

Вместо това той похвали „ориентирания към практиката“ характер на консултациите и многократно подчерта интереса на Китай към по-тясно партньорство с Германия.

„Китай и Германия трябва да работят ръка за ръка за насърчаване на световния мир и глобалното развитие“, каза Ли и добави, че Китай цени отношенията си с Германия и Европа и ще продължи да полага усилия за поддържане на диалога.

Позицията на Германия за Китай

Миналата седмица Берлин публикува своята стратегия за национална сигурност, която е първата в следвоенната си история.

Въпреки че се очаква правителството да публикува по-всеобхватна стратегия за отношенията с Китай по-късно през лятото, националният план признава, че хегемонистичните амбиции на Пекин са заплаха за международната сигурност, като същевременно нарича азиатския гигант конкурент и партньор.

Предпазливата линия на Германия е все повече в противоречие с по-ястребовия тон на ниво ЕС.

Първата по рода си доктрина за икономическа сигурност на Европейската комисия, представена във вторник (20 юни), призова „да се прекрати прекаленото разчитане на която и да е страна, особено когато има  различни модели и интереси, защото това намалява стратегическите възможности на Европа и поставя нашите икономики и граждани в риск“.

Повече сътрудничество, но къде?

Въпреки предпазливата критика на Шолц и двете правителства бяха нетърпеливи да подчертаят възможностите за сътрудничество по отношение на припокриващи се интереси.

Двамата лидери подчертаха важността на съвместната работа по политиките в областта на търговията, здравеопазването и околната среда.

Те също така обявиха старта на нов механизъм за диалог и сътрудничество относно изменението на климата и зелената трансформация. За да наблюдават развитието в тази област, двете страни се споразумяха за годишен форум на високо ниво, ръководен от вицеканцлера Роберт Хабек и председателя на Националната комисия за развитие и реформи Джън Шанджи.

Правителството на Шолц се стреми да сведе до минимум смущенията в търговията за германския бизнес, тъй като Китай остава най-големият търговски партньор на Германия.

Постигането на такъв баланс обаче е деликатно изкуство на фона на все по-агресивната външна политика на Китай.

Това балансиране по въже между търговията и геополитиката беше илюстрирано в понеделник от финализирането на противоречивата сделка, която ще даде на китайската държавна група Cosco 24,99% дял в контейнерния терминал на пристанището в Хамбург.

Сделката с пристанището беше силно критикувана поради опасения от нарастващо влияние на Китай върху европейската инфраструктура.

 

euractiv.bg/

Mоже да хареса още