Начало » Щатът Джорджия обвини Тръмп в опит за подмяна на изборите през 2020 г.

Щатът Джорджия обвини Тръмп в опит за подмяна на изборите през 2020 г.

by Toni
0 Коментар

Бившият американски президент Доналд Тръмп получи четвърти обвинителен акт, след като съдебно жури в щата Джорджия повдигна обвинения срещу него за опит за подмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. На тях Тръмп загуби от демократа Джо Байдън.

Делото, заведено в окръжния съд във Фултън от прокурор Фани Уилис, се прибавя към проблемите с правосъдието на Тръмп, който е фаворит в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г.

В обхватния обвинителен акт от 98 страници са изброени 19 ответници и общо 41 обвинения. Всички ответници са обвинени в рекет, извършен от организирана престъпна група, който се наказва с до 20 години затвор.

Сред ответниците са бившият началник на канцеларията на Белия дом по времето на Тръмп Марк Медоуз и адвокатите Руди Джулиани и Джон Истман.

„Тръмп и останалите ответници, включени в този обвинителен акт, са отказали да приемат загубата на Тръмп и съзнателно и по собствена воля са се присъединили към заговор незаконно да променят резултата от изборите в полза на Тръмп“, пише в обвинителния акт.

Адвокатите на посочените или отказаха коментар, или не отговориха веднага на искане за коментар.

Делото се основава на телефонен разговор от 2 януари 2021 г., в който Тръмп притиска високопоставения представител на избирателните органи в щата Джорджия Брад Рафенспъргър да „намери“ достатъчно гласове, за да обърне изборната му загуба с малка разлика в щата. Рафенспъргър отказал да го направи.

Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия четири дни по-късно в неуспешен опит да осуетят утвърждаването от Конгреса на победата на Джо Байдън.

Обвинителният акт цитира редица престъпления, за които се твърди, че Тръмп или неговите сътрудници са извършили, включително лъжливи показания пред законодателите, че е имало изборна измама и призоваване на държавни служители да нарушат закона, като променят изборните резултати.

Прокурорите също цитираха нарушаването на системата за гласуване в окръг в Джорджия и тормоза на служител, който стана център на теориите на конспирацията.

Споменава се също за предполагаема схема за осуетяване на избирателния процес в САЩ чрез подаване на фалшиви списъци с т. нар. електори – хората, които съставляват Избирателната колегия, избираща президента и вицепрезидента.

Обвинителният акт надхвърля границите на щата, като в него е отбелязано, че съветници на Тръмп, включително Джулиани и Медоуз, са задълбочили заговора, като са се обадили на високопоставени служители в Аризона, Пенсилвания и други щати в усилията си за промяна на резултата в тези щати.

Тръмп отрече да е извършил нередности и обвинява демократката Уилис, че е политически мотивирана. Той вече пледира невинен по три други наказателни дела.

Той е изправен пред съдебен процес в щата Ню Йорк, който започва на 25 март 2024 г., включващ тайно плащане на порнозвезда, и процес във Флорида, който започва на 20 май по дело за федерални секретни документи. И в двата случая Тръмп се призна за невинен.

По трето дело, заведено пред федералния съд във Вашингтон, бившият президент е обвинен в опит за незаконна подмяна на поражението си на изборите през 2020 г. Тръмп отрича да е извършвал нередности и в този случай, а дата за началото на съдебния процес все още не е определена.

Стратези отбелязват, че обвиненията може да увеличат подкрепата сред републиканците за Тръмп, но може да му навредят на президентските избори догодина, когато той ще трябва да спечели повече независими избиратели.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил изборите през ноември 2020 г., въпреки че десетки съдебни дела и държавни разследвания не са намерили доказателства в подкрепа на твърдението му.

Преднината му пред конкурентите му за номинацията на Републиканската партия се увеличи след повдигнатите му обвинения в Ню Йорк през април, показа допитване на Ройтерс и Ipsos.

Но в допитване от юли 37% от независимите избиратели са заявили, че съдебните дела намаляват вероятността да гласуват за него спрямо 8%, които са заявили, че е по-вероятно да го подкрепят.

Разследването на Уилис се основава на показания от съветници на Тръмп, включително Джулиани, който призова законодателите на щата през декември 2020 г. да не удостоверяват изборите, и републикански държавни служители като Рафенспергер и губернатора Брайън Кемп, които отказаха да повторят фалшивите твърдения на Тръмп за изборите.

Докато много републикански служители повториха фалшивите твърдения на Тръмп за изборите, Кемп и Рафенспергер отказаха да го направят.

Рафенспергер каза, че няма фактическа основа за възраженията на Тръмп, докато Кемп потвърди изборните резултати въпреки натиска от страна на неговата партия.

Тръмп е затънал в правни проблеми, откакто напусна поста.

Освен наказателните дела, журито в Ню Йорк през май го призна за отговорен за сексуално насилие и клевета срещу писателката Е. Джийн Карол и й присъди 5 милиона долара по гражданско дело. Съдебният процес е насрочен за 15 януари по второ дело за клевета с иск за обезщетение от 10 милиона долара. Тръмп отрича да е извършил нарушение.

Тръмп трябва да бъде изправен пред съда през октомври по гражданско дело в Ню Йорк по обвинение в измама с цел получаване на по-добри условия от кредитори и застрахователи.

Компанията на Тръмп беше глобена с 1,6 милиона долара, след като беше осъдена за данъчни измами в съд в Ню Йорк през декември.

euractiv.bg/

Mоже да хареса още