Начало » Българи, работили в чужбина, остават без обезщетения от НОИ

Българи, работили в чужбина, остават без обезщетения от НОИ

by admin
0 Коментар

ългарите, които са работили за кратко в чужбина, след като се завърнат в родината получават големи обезщетения за безработица от НОИ. Според експерти това води до източване на института. Има обаче и друга страна на медала – хора, изкарвали парите си дълги години зад граница, не получават никакви пари.

Такъв е случаят с Рейхат Рийза, който се прибира миналата година след шест изкарани в Германия. Кандидатства за обещетение за безработица – според него разполага с всички необходими документи.

„Жената там остана много доволна. Каза: „Браво, така се прави. Идвате с всичко необходимо“. И въпреки това изчакахме шест месеца за отговор от немската страна, от немската институция. Минаха се тези шест месеца. Пак получих отказ“, обясни Рейхат Рийза пред БНТ.

Свързал се с адвокат и спечелил делото срещу НОИ. Въпреки това, отново не е получил никакви обезщетения.

Ивайло е международен шофьор и също води дело срещу осигурителния институт. „По техните мотиви е прецедент по трудова заетост в чужбина и съм нямал осигуровки последните пет години в България и един вид казват, че аз не съм български гражданин. Наложи се в съда да доказвам, че аз съм български гражданин, притежавам имот в България, коли, жена, дете“, казва Ивайло Николов.

Подобни дела срещу НОИ води адвокат Станимир Стоянов. Според него на обезщетение има право всеки български гражданин, който е работил за някакъв период от време в чужбина и е внасял вноски за безработица. За да не се източва институтът обаче, предлага следното решение”

„Съгласно регламента, има право да се прехвърли обещетението в страната по пребиваване – в случая – България. Тези вноски, които той е внасял в Германия, Франция или в Холандия следва да се реимбурсират в България.Тоест България да ги изисква от фонда за безработица в Германия и те да ги преведат на българския НОИ. Друга част от средствата се приемат от държавния бюджет“.

Според адвоката трябва да се прави разлика между хората, внасяли систематично осигуровки в чужбина и тези, които търсят пробойни в социалната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

По публикацията работи: Инна Ангелова

 

Mоже да хареса още