Начало » Израел удари Газа и Ливан, лидери от ЕС се стичат в Тел Авив

Израел удари Газа и Ливан, лидери от ЕС се стичат в Тел Авив

by Toni
0 Коментар

Израел бомбардира Газа с въздушни удари рано в понеделник (23 октомври), а авиация атакува Южен Ливан през нощта. Хага и Париж обявиха посещения на високо ниво в Израел.

Атаките на Израел са съсредоточени в центъра и северната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските медии. При удар по къща близо до бежанския лагер Джабалия, в северната част на Газа, загинаха няколко палестинци.

Здравните власти в Газа съобщиха, че най-малко 4600 души са били убити при двуседмичната бомбардировка на Израел, която започна след терористичната атака на „Хамас“ на 7 октомври в южните израелски градове и кибуци, при която бяха убити 1400 души, а 212 бяха взети в Газа като заложници.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания и иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан обсъдиха късно в неделя средствата за спиране на „бруталните престъпления“ на Израел в Газа, се казва в изявление на палестинската групировка.

Израел е струпал танкове и войски близо до границата около Газа за планирано сухопътно нахлуване, целящо да унищожи „Хамас“.

Страховете, че войната между Израел и „Хамас“ може да прерасне в по-широк конфликт в Близкия изток, нараснаха през уикенда, след като Вашингтон предупреди за значителен риск за интересите на САЩ в региона и обяви ново разполагане на модерни системи за противовъздушна отбрана.

Пентагонът вече е изпратил значително количество военноморски сили в Близкия изток, включително два самолетоносача, спомагателни кораби и около 2000 морски пехотинци, за да помогне за възпиране на атаки от свързани с Иран сили.

„Това, което виждаме е перспективата за значителна ескалация на атаките срещу нашите войски и нашите хора в целия регион“, обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в неделя.

Специалният пратеник на Китай за Близкия изток Джай Джун, който е на посещение в региона, предупреди, че рискът от широкомащабен сухопътен конфликт нараства и че перспективите са „тревожни“, съобщиха китайските държавни медии в понеделник.

Служители по сигурността на Иран казаха пред Ройтерс, че стратегията на Иран е била групировкта „Хизбула“ да нанася ограничени удари по израелски и американски цели, но да избягва сериозна ескалация, която да привлече Техеран към конфликта.

В съседна Сирия, където основният регионален поддръжник на „Хамас“ Иран има военно присъствие, израелски ракети удариха международните летища в Дамаск и Алепо рано в неделя. При атаките загинаха двама работници, съобщиха сирийските държавни медии.

По протежение на северната граница на Израел с Ливан, подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ влезе в сблъсък с израелските сили в най-смъртоносните атаки от войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г.

Рано в понеделник израелски самолети удариха две клетки на „Хизбула“ в Ливан, които планираха да изстрелят противотанкови и други ракети към Израел, съобщи армията. Израелските военни също казаха, че са ударили други цели на групировката, включително военен комплекс и наблюдателен пункт.

„Хизбула“ съобщи в понеделник, че един от нейните бойци е бил убит, без да предостави подробности.

С нарастването на насилието около строго охраняваните му граници Израел в неделя добави 14 населени места близо до Ливан и Сирия към плана си за евакуация в северната част на страната.

Нова помощ пристига в Газа

Палестинският премиер Мохамад Щайе призова международната общност да създаде „обединен фронт“, за да спре атаките на Израел в Газа и да позволи влизането на необходимата помощ, която едва сега започна да пристига.

Втори конвой от 14 хуманитарни камиона влезе през пропускателния пункт Рафах към обсадената Газа в неделя вечерта, а президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бениамин Нетаняху потвърдиха, че „ще има продължаващ поток от тази критична помощ към Газа“, съобщи Белият дом.

Хуманитарната служба на ООН обяви, че обемът на постъпилата досега помощ е бил само 4% от средната дневна стойност преди военните действия и е само малка част от необходимите запаси от храна, вода, лекарства и гориво.

Байдън засили своята дипломация с разговори с Нетаняху, папа Франциск, лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Великобритания в неделя, посветени на отпускането на помощ за Газа и предотвратяване на разпространението на конфликта.

В съвместно изявление лидерите изразиха подкрепа за правото на Израел да се защитава. Те също призоваха за спазване на международното хуманитарно право, включително защитата на цивилните.

Нетаняху проведе телефонен разговор с лидерите на Франция, Испания и Нидерландия късно в неделя, съобщи кабинетът на израелския лидер.

Нидерландският премиер Марк Рюте ще посети Израел в понеделник, а френският президент Еманюел Макрон бъде там във вторник.

euractiv.bg

Mоже да хареса още