Начало » „Times“ за шпионския скандал с българи: Занемарена къща за гости е била щаб-квартира на руския „Агент 007“

„Times“ за шпионския скандал с българи: Занемарена къща за гости е била щаб-квартира на руския „Агент 007“

by Toni
0 Коментар

Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския „Агент 007“, пише британският вестник „Таймс“ по повод на Орлин Русев – един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата, заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, пише „Таймс“, цитиран от БНР.

„Дейли мейл“: Арестуваните за шпионаж българи са се представяли за журналисти

Вестникът информира, че в стая в иначе водещия се за тризвезден хотел „Хейди“ близо до кея „Британия“ в Грейт Ярмут полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиоелектронно разузнаване, който включва „007“ в един от неговите имейл адреси. „Таймс“ и „Дейли мейл“ съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година.

Стана ясно кой е подал сигнала за българите във Великобритания

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като „други дейности, свързани с човешкото здраве“. От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал „Мейфеър“ и се казва, че тя е „доставчик на прецизни IT услуги за медицината, роботиката и IT индустрията“.

МВнР: Властите във Великобритания не са се обърнали към посолството ни в Лондон за задържаните българи

„Дейли мейл“ цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата операция, са били пуснати под гаранция.

dariknews.bg

Mоже да хареса още