Начало » Цитат на деня: Асен Василев не мига и хипнотизира икономисти, внушавайки им, че бюджетът е хубав

Цитат на деня: Асен Василев не мига и хипнотизира икономисти, внушавайки им, че бюджетът е хубав

by Toni
0 Коментар

„Много ми е странно как десни икономисти защитават този бюджет и се чудех защо се получава така. Според мен няма никакво друго обяснение, освен че са хипнотизирани – забелязали сте как Асен Василев не мига и според мен, като го гледат, се хипнотизират и той им внушава, че този бюджет е много хубав.“

Това е коментирал Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, по време на партиен форум на ГЕРБ в Сливен, като е разкритикувал проектобюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев.

По думите му, цитирани от БТА, държавата не трябва да се обременява с дългове, като в следващите три години те щели да надхвърлят това, което държавата е изтеглила от Освобождението (1878 г.) досега. Изразил тревога, че тези дългове ще бъдат връщани от следващите поколения.

 

От своя страна бившият финансов министър в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, който в началото на годината беше санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ за връзки с Делян Пеевски, друг санкциониран по този закон, както и за корупционна схема покрай хазартната дейност на Васил Божков, е подчертал, че имало „тежко разложение в ценностната система в политиката“.

„Наблюдаваме хаотични действия от хора без опит, но с голямо самочувствие. Изпитанието пред системните партии през последните три години е, че някой се опита да заличи ГЕРБ като партия. Няколко години се опитвахме да оцелеем. Време е да се завърнем“, настоял Горанов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментирал, че благодарение на това, че партията му е в тази „паянтова сглобка“, в парламента са били взети важни решения – за модернизацията на българската армия, двата нови реактора на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, реалният шанс за влизане на страната в Шенген и еврозоната и др., дал пример той.

Според него тази „паянтова сглобка“ лесно можела да бъде счупена, но това би довело до нови избори със сходен резултат, както и до служебно правителство на президента Румен Радев. В момента в държавата няма нито един авторитет, коментирал още лидерът на ГЕРБ и допълнил, че не бил забравил 24-часовия си престой в ареста през март 2022 г., но допълнил, че силата на ГЕРБ била да прощава, но не и да забравя.

Днес се навършват 17 години от създаването на ГЕРБ, която по тогавашните заявки на Борисов той създаде, за да може България да бъде управлявана по-добре от, по думите му, „синьо-червената мъгла“ (преди ГЕРБ на власт се редуваха „червената“ БСП и „синьото“ СДС). Друга негова знакова реплика беше „ние ги хващаме, те ги пускат“, с която той се оправдаваше със съда за липсата на справедливост в страната за различни извършени престъпления и когато беше главен секретар на МВР, и когато беше премиер. И до ден днешен няма нито един осъден високопоставен политик, включително по времето на трите управления на ГЕРБ, за корупция, въпреки че България през цялото време от влизането си в Европейския съюз насам е сочена от вътрешни и международни институции като най-корумпираната в Общността.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още