Начало » Борислав Михайлов подаде оставка като президент на футболния съюз

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на футболния съюз

by Toni
0 Коментар

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз (БФС). Това обяви той след заседание на изпълнителния комитет на организацията.

Оставката на Михайлов идва точно 11 дни след безпрецедентния протест срещу ръководството на футбола и управлението в последните 18 години.

„За да са спокойни всички, подадох оставка. Ще ви кажа само няколко думи за това, което се случваше в последните две години. Откакто се завърнах начело на футболния съюз, аз, ръководството на футбола, цялата администрация на БФС, бяха подложени на нечуван натиск, постоянни критики, клевети, лъжи и агресия. Въпреки това за сравнително кратко време изпълнихме по-голямата част от целите в стратегията, която беше приета на последния конгрес, който спечелих. Да, националният отбор не се представи на ниво, но когато става въпрос за топка, няма как да се дадат гаранции за успех. Всичко останало, което е зависело от мен и от БФС, е изпълнено“, започна Михайлов след заседанието на изпълкома.

Той прочете постиженията на футболния съюз: „Българският футболен съюз е една от първите напълно дигитализирани федерации в света, което получихме отлична оценка както от ФИФА, така и от УЕФА. Изградихме система за развитие на таланти на отделна методика, подобрихме състезанията под шапката на БФС. Инвестирахме време, усилия и ресурси за развитие на масовия футбол и да може българското първенство да бъде максимално атрактивно, което е видно през последните сезони. Успяхме да подпишем анекс с телевизионните права, с който вдигнехме приходите на клубовете с до 30%. Подписахме договори със сериозни компании. Продължихме инвестиции в инфраструктурни проекти, за да изградим устойчиво бъдеще. За 2 години въведохме в експлоатация 19 терена и още три ще бъдат открити до края на годината Както обещах, организационната структура на БФС бе обновена с млади, кадърни и работещи хора.“

След това Михайлов добави: „Щяхме да направим още повече, ако не се бяхме превърнали в отдушник на всички проблеми на българското общество. На базата на всичко казано аз се чувствам истински горд от постигнатото. Благодаря на целия ми екип за здравите нерви, упоритостта и работата в името на футбола, макар и в ненормални условия. Това са факти, а срещу фактите никой не може да каже каквото и да е било.“

Михайлов отказа да отговаря на въпроси: „Няма да отговарям на въпроси, имате оставката ми, която е и благодарение на вас. Нито един клуб не ми е искал оставка, а мен ме избират клубовете. Избират ме делегатите. Футболът е за феновете, но делегатите работят ежедневно за футбола. Пожелавам да не се намесвате в избора на следващия президент и да бъдете много по-щастливи, отколкото с мен. Благодаря ви, че през цялото време ме държахте във форма.“

След неговото излизане изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви, че ще има още едно заседание на изпълкома на 6 декември, на което ще се определи дата за конгрес догодина. До конгрес изпълняващ длъжността президент ще е вицепрезидентът Михаил Касабов, след като първият вицепрезидент Емил Костадинов е отказал да заеме поста.

Недоволството срещу Михайлов и ръководството на БФС беше заявено на 16 ноември, докато националният отбор играеше европейска квалификация с Унгария. Срещата се проведе пред празни трибуни, като преди това домакинството на двубоя с Унгария беше разходено София – Пловдив – Кърджали и обратно София именно за да се избегне протестът срещу БФС.

Случките от вечерта на протеста, когато се стигна до сблъсъци между футболни фенове и полиция, а десетки бяха задържани, доведоха до остри реакции и призиви за оставка. Това направиха политици и обществени фигури, а и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка на БФС.

Президентът на БФС беше призован от футболни ръководители, както и от политици да се оттегли.

В последните 10 дни Михайлов беше на разпит в Комисията за противодействие на корупцията, а след това бе поканен на изслушване и в парламентарна комисия, като отказа да подаде оставка.

Михайлов е най-дълго управлявалият българския футбол. Той беше избран през 2005 г. на конгрес, когато беше свален Иван Славков-Батето. Бившият вратар беше първи вицепрезидент на Славков от 2001 г.

Михайлов беше преизбиран няколко пъти на конгреси на БФС.

За втори път Михайлов подава оставка – първият беше през октомври 2019 г., ден след загуба на националния отбор от Англия с 0:6 в мач от европейските квалификации. Тогава двубоят беше белязан от расистки прояви на стадион „Васил Левски“.

Оставката му през 2019 г. беше белязана от призив на тогавашния премиер Бойко Борисов Михайлов да си ходи, а спортният министър Красен Кралев обяви, че държавата преустановява работа с това ръководство.

Година и девет месеца по-късно Михайлов се завърна на поста, оттегляйки оставката си. Това съвпадна с падането от власт на Борисов.

„Точно преди 558 дни бях тук и си подадох оставката по същите причини, по които сега съм тук и си я оттеглям. Сега абсолютно гордо мога да застана пред вас и да кажа, че си починах и съм готов за вас – напоследък ви беше скучно без мен, очевидно. Без да е много нескромно, не видях футболът в България по някакъв начин да се подобри в каквото и да е отношение след моето оттегляне. Аз съм отговорен човек и по същата причина се връщам“, каза през 2019 г. Михайлов.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още