Начало » Българите – единствените в ЕС с ръст на реалната заплата

Българите – единствените в ЕС с ръст на реалната заплата

by Toni
0 Коментар

През първото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата в България е нараснала със 17.3%. Това я прави единствената държава в ЕС, в която ръстът на заплатите изпреварва инфлацията, сочи проучване.

България е единствената държава в Европейския съюз, в която покупателната способност е нараснала в последната година. По данни на фондация „Ханс Бьоклер“ реалните заплати в България са се повишили с 4,7 процента. За сравнение – в Европа средният спад на покупателната способност е 4 на сто, като най-висок той е в Естония (9,3%), Гърция (8,2%) и Чехия (8,1%). В Германия реалните заплати са намалели с 4,1 на сто.

България е с една от най-високите средни заплати на Балканите

По данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2023 г. средната месечна работна заплата в България е нараснала със 17.3% спрямо първите три месеца на 2022 г. Това означава, че тя изпреварва инфлацията, която към март е била около 14 процента.

Справка на btv сочи, че в България средната заплата от близо 1900 лева в момента е една от най-високите в региона. В Румъния тя е 1870 лева, а в Гърция – колкото в България, т.е. 1900 лева. В Хърватия, която наскоро прие еврото като официална валута, средната заплата пък е около 2300 лева.

Инфлацията е основен проблем на Запад

На общоевропейско ниво основен виновник за спада на реалните заплати са високите нива на инфлация. Макар че първоначално те се дължаха на по-високите цени на вноса на изкопаеми горива и храни, сега нарастващите корпоративни печалби също допринасят значително за натиска за повишаване на цените, пишат от “Ханс Бьоклер”.

dw.com

Mоже да хареса още