Начало » Български селянки откраднали накити от Преславското златно съкровище

Български селянки откраднали накити от Преславското златно съкровище

by Toni
0 Коментар

От САЩ сигнализирали на наши археолози, че са засекли подобни бижута в щатски колекции

Български селянки са откраднали накити от Преславското златно съкровище. Това установява разследване, което сочи, че кооператорките, открили през 1978 г. прочутото имане, най-вероятно са задигнали част от него, а САЩ са сигнализирали за подобни находки, открити в щатски колекции. Това разказва пред „168 часа“ един от археолозите, участващи в проучването. „Кооператорките са намерили скъпоценностите в нива и са задържали за себе си част от тях – разкри той. – Впоследствие, с помощта на вещи лица са ги продали на чуждестранни музеи и срещу това са получили солидно възнаграждение.

Така че макар и минимална, част от уникалното съкровище от Симеоновия златен век липсва.“ Експертът не пожелава да застане с името си, тъй като вече е получил критики за разкритието, но името на учения се пази в редакцията.

„Действително, един от изследователите на находката имаше съмнения за липсващи бижута. Даже настояваше пред милицията да бъдат по-строги с жените и всичко, което са намерили, да го предадат“, заяви за „168 часа“ бившият директор на Археологическия музей във Велики Преслав Георги Майсторски.

„Съжалявам, че го казвам, но жените, които са намерили бижутата в пръстта по време на земеделски дейности, не са се оказали добросъвестни.

Те не са предали цялото съкровище за съжаление не мога да го докажа”, сподели пред „168 часа” ученият и помоли по тази тема да се работи много предпазливо. Други негови колеги твърдят, че от колекцията липсват наушници с митични крила, които най-вероятно са принадлежали на знатна дама от двореца. Те установили това, преглеждайки специализирана литература около цялата уникална находка от IХ век и първата четвърт на Х в.

„Зетят на дамата, която откри огърлицата и плочки от диадемата – Мария Вичева – работеше при нас – сподели Георги Майсторски. – От него съм чувал подробности как жените, докато обработвали почвата, попаднали на огърлицата и няколко плочки от диадемата.

Жълтият цвят ги заслепил и те помислили, че това са капачки от буркани. Запитали се помежду си какво ли има в бурканите. От дистанцията на времето това са моите спомени от разказите на леля Мария пред зет й.“

„Не можем да допуснем, че диадемата не е била цяла – обясни бившият шеф на музея, който продължава да работи като археолог. – Липсват две огледални плочки от нея с летящи кучета, близки до иракската митология.
Изключвам те да са потънали в земята след минаването на трактора с плуга порано. Безспорно има повреди върху някои от предметите.“

Той сподели, че според някои от проучвателите на съкровището липсвали четири плочки от диадемата, която е била използвана като корона. Слава богу, била запазена централната – с възнесението на Александър Македонски на колесница, теглена от грифони.

„Не е непременно укрито това, което видимо липсва – каза Майсторски. – Не искам да влизам в полемика с никого. Но да се прехвърля вината на кооператорките, не приемам такива обобщения.“

Въпреки това Майсторски съобщи за друга подробност, която потвърждава твърденията, че част от съкровището вече е собственост на музеи в чужбина: „Звъни ми проф. Станислав Станилов неотдавна. Той ме уведоми, че на него му се обадили от САЩ с информация, че крушовидни висулки за обици с клетъчен емайл се притежание на колекционери на бижута. Предположението е, че това е част от нашето съкровище.“ Майсторски поискал да му бъдат изпратени снимки, за да се увери с колегите дали това е така.

bgvoice.com
сн.Археологически музей – Велики Преслав

Mоже да хареса още