Начало » Водите на Световния океан са с рекордно висока температура

Водите на Световния океан са с рекордно висока температура

by Toni
0 Коментар

Водите на Световния океан са с рекордна температура през месец май, съобщи отделът за мониторинг на климата на ЕС в сряда, 7 юни. Температурите на морето на дълбочина от 10 метра са били с 0.25 градуса по Целзий по-високи от средната температура за периода 1991-2020 г.,

Целогодишните дългосрочни тенденции показват, че повърхностните води на океана за последните 40 години са се затоплили с 0.6 градуса. През април също е отбелязана рекордна температура на водата.

Очакванията са температурите над океана да се повишат допълнително през следващите месеци заради Ел Ниньо.

Междувременно над сушата температурата на повърхността на Земята през месец май е била втората най-гореща в историята. Констатацията на мисията Коперник се основава на компютърно генерирани модели, които са базирани на милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят.

Океаните, които покриват 70% от повърхността на Земята, поддържат планетата годна за живеене, тъй като глобалното затопляне, причинено от човешката дейност – главно изгарянето на изкопаеми горива – се е ускорило. Повърхността на планетата е средно с 1.2C по-гореща от прединдустриалните нива

Това е затопляне, което вече е отприщило опустошителни климатични въздействия.

Океаните абсорбират една четвърт от CO2, който човечеството изхвърля в атмосферата, както и 90% от излишната топлина, генерирана от изменението на климата, но на много висока цена.

Широко разпространените морски горещи вълни унищожават кораловите рифове и екосистемите, които зависят от тях. Препитанието на половин милиард души също зависи от океана.

Ускореното топене на ледени покривки може да повдигне нивото на океаните с близо десет метра, а окисляването на океана нарушава жизнените цикли и хранителните вериги от тропиците до полюсите.

Освен това океаните, както горите и почвата, които поглъщат генерираните от човека парникови газове, показват признаци на умора и капацитетът им да поглъщат CO2 може да намалее.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените са загрижени, че това лято и следващото лято могат да видят рекордни температури на сушата и в морето. Междувременно в Антарктида площта на морския лед достигна месечно рекордно ниско ниво за трети път тази година, като сателитните данни показват, че е била със 17% под средната стойност през май.

euractiv.bg

Mоже да хареса още