Начало » Вътрешният министър обяви, че главният секретар е отговорен за смъртта на шестима служители

Вътрешният министър обяви, че главният секретар е отговорен за смъртта на шестима служители

by Toni
0 Коментар

Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения“. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод поисканата оставка на Петър Тодоров. Добави, че няма да конкретизира, а въпросните случаи са широко известни.Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки на 22 ноември 2022 г., а поводът бе поредният инцидент, при който полицай бе тежко ранен, а впоследствие почина, при опит да бъдат задържани мигранти. Президентът Румен Радев обаче не я прие.

 

Искането за оставката стана повод за напрежение между правителството и Радев, който трябва да подпише решението за освобождаване на Тодоров. Той беше назначен от президента на 5 август 2021 г., по предложение на кабинета с премиер Стефан Янев, в който вътрешен министър бе Бойко Рашков.

 

От пресцентъра на МВР съобщиха по-рано днес, че министърът на вътрешните работи вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. Отстраняването му беше поискано миналия петък от премиера Николай Денков, след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров. Новият главен секретар на МВР ще бъде предложен, след като Радев подпише указа за отстраняването на Тодоров.

Стоянов добави, че в периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. в резултат на неосъществен контрол и адекватни действия от страна на главния секретар се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността, както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост, осъществени при битови скандали или при домашно насилие над жени. Даде пример с убийството на психолога Иван Владимиров в София през февруари тази година, извършено от бивш служител на МВР.

 

„Тук характерното е, че преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали до МВР за отправени към семейтвото закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, каза Стоянов.

Друг аргумент за смяната на Тодоров е случаят с Ангел Христов от т. нар. Братя Галеви: „Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България“.

 

Като друг пропуск Стоянов отчете работата по случая с убития в Цалапица Димитър Малинов.

 

„Въпреки че още в деня на изчезването е известно, че Малинов е търсен от извършителя на престъплението, служителите на РУ Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Рангел Бизюрев и се ограничават единствено до формалното обявяване на изчезналия за общодържавно издирване. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителя на убийството да напусне страната през Летище София с полет за Германия“, заяви Стоянов.

„Посочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на неговите правомощия“, обобщи вътрешният министър.

Mоже да хареса още