Начало » Германски следователи нахлуха в дома на прокремълски активисти

Германски следователи нахлуха в дома на прокремълски активисти

Елена Колбасникова е снимана по време на един от многобройните митинги, които организира с партньора си Макс Шлунд, протестирайки срещу подкрепата на Германия за Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналата година. [X, бивш Twitter]

by Toni
0 Коментар

Германските следователи съобщиха в понеделник (21 август), че са претърсили дома на двама прокремълски активисти по подозрение, че са нарушили закон, който регулира производството и трансфера на военни оръжия.

Активистите – Макс Шлунд и неговата партньорка Елена Колбасникова, организираха множество протести срещу подкрепата на Германия за Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия миналата година.

Ройтерс съобщи през януари, че Шлунд и Колбасникова са дарили средства, събрани от поддръжници в Германия, на руска армейска дивизия, воюваща в Украйна, и парите са били използвани за закупуване на уоки-токи радиостанции, слушалки и телефони.

Германските прокурори претърсиха дома на двойката през март за доказателства, които да потвърдят информацията на Ройтерс.

Улф Вилун, представител на прокуратурата в Кьолн, потвърди в понеделник, че акцията е извършена по подозрения за нарушение на Закона за контрол на военните оръжия, но отрече да е свързана с помощта им за Донбас в Източна Украйна. Той отказа да коментира разследването.

Законът за военните оръжия в Германия регулира производството, продажбата и трансфера на оръжия, вариращи от ръчни гранати и автоматични пушки до бойни самолети.

Един от поддръжниците на Колбасникова и Шлунд написа в чат на Teлеграм в понеделник, че полицията е „разбила“ апартамента на двойката и е ранила Шлунд по време на обиска. Вилун каза, че не знае за нараняванията на Шлунд и не може да коментира.

Шлунд и Колбасникова не бяха открити за коментар. Колбасникова по-рано каза, че германските власти „вършат беззаконие“, за да се опитат да запушат устите на политическите опоненти.

Адвокатът на двойката Маркус Байсихт, който е участвал в организираните от тях протести, каза пред Ройтерс, че апартаментът е бил повреден по време на претърсването в понеделник и посочи, че Шлунд е с малки синини и рани след нападението.

Mоже да хареса още