Начало » Евгения Кара-Мурза: Путин е убиец и с него трябва да се отнасяме като с такъв

Евгения Кара-Мурза: Путин е убиец и с него трябва да се отнасяме като с такъв

by Toni
0 Коментар

„Мислете с главите си“!. Това послание отправи в интервю за БНР съпругата на руския опозиционен лидер Владимир Кара-Мурза – Евгения, към хората, които вярват на Путин. Тя го нарича „диктатор, който се занимава единствено с изграждането на ГУЛАГ в собствената си страна и води агресивни войни срещу съседите си“.

Владимир Кара-Мурза е в затвора в лошо здравословно състояние.

 

Какви са последните новини около състоянието на съпруга ви?

Знам, че имаше съдебно заседание, току-що получих кратко видео, в което, както обикновено, Володя е пред камера и то от колонията, защото никога не го водят в съдебната зала. Той обаче се обръща към всички руски антивоенни продемократични сили и хората, които искат да видят друго бъдеще на страната ни, като ги моли в никакъв случай да не се предават. Да работят двойно по-силно и два пъти повече, за да постигнат това, за което нашите приятели и другари загиват. Алексей загина, преди него Борис Немцов. Тези убийства показват, че властта се бои от нас и затова трябва да продължим да се борим.

 

 

Преди няколко дни докладчикът на ООН за правата за човека в Русия Мариана Кацарова каза пред БНР, че здравословното му състояние е много тежко.

При нас има много хора в затворите и аз имам чувството, че нарочно ги поставят при такива условия, при които здравословното им състояние единствено се влошава. Володя наистина страда от полиневропатия в резултат на две отравяния преди това и разбира се, при условията в единична килия, в каквато се намира от септември, състоянието му не се подобрява. Особено като се има предвид, че не получава медицинска помощ.

Успя ли да говори с децата си? Миналия път казахте, че не са му разрешили, защото са в Съединените щати.

Позволиха му да се обади един път в края на декември, продължи точно 15 минути. Ние имаме три деца и като ги разделите, на всяко от тях се падат по 5 минути.  Аз стоях до него с таймер и засичах времето, защото не можех да позволя на никое от децата си да говори с баща си повече от 5 минути. Самата аз, разбира се, не можах да поговоря с него, защото не исках да отнемам това време от децата.

Как, според вас, ще се реши въпросът с тялото на Навални? 

Това беше съвсем явно убийство, но би могло да е преднамерено или не. Или са го довършили, като първо са се опитали да го отровят, а после го държаха в изключително сурови условия в течение на три години, или пък са го отровили още веднъж. Но руските власти не правят нищо, за да докажат, че става дума за нещастен случай, както твърдят. Така или иначе, не дават тялото на семейството, то не може да направи независима експертиза, за да се определи причината за смъртта. А това е чудовищно.

На въпрос дали вижда възможност за пробив на руската опозиция преди президентските избори през март, Евгения Кара-Мурза отговори отрицателно и допълни, че репресиите само ще се засилват.

Какво е посланието ви към тези, които вярват на Путин? 

Навярно, да отворят очите си, да видят какво се случва и малко да помислят с главите си. Да разберат, че светът си има работа с диктатор, който се занимава единствено с изграждането на ГУЛАГ в собствената си страна и води агресивни войни срещу съседите ни. Да видят Путин такъв, какъвто е наистина, а не какъвто прозвуча наскоро в интервюто с Карлсон. Путин е убиец и с него трябва да се отнасяме като с убиец.

Вие самата бихте ли дали интервю на Тъкър Карлсон и ако да, какво бихте му казали?

Не, не бих искала да се срещам с него, честно казано, защото са ми достатъчни руските пропагандисти. Само ми липсва да се запознавам и с останалите! За съжаление, Тъкър Карлсон предостави на Путин отлична платформа, а и на аудиторията си от над 10-11 млн. души. Тези хора му вярват и той даде възможност на Путин да разпространи пред тях своя дневен ред. На мен това ми се струва адски чудовищно.

Mоже да хареса още