Начало » Европейският парламент критикува Комисията за поскъпването на заемите

Европейският парламент критикува Комисията за поскъпването на заемите

by Toni
0 Коментар

Разходите за заеми на Европейския съюз се увеличават, затова Европейският парламент призова Комисията да изясни какво означава това за бюджета на ЕС, защото е загрижен, че разходите за политически приоритети може да бъдат засегнати заради липса на финансиране.

С нарастващите лихвени проценти общият дълг, който ЕС трябва да заеме от финансовите пазари, за да финансира възстановяването си след пандемията, струва повече от очакваното, което натоварва бюджета на ЕС.

Европейският парламент ще гласува в сряда (10 май) резолюция за справяне с напрежението.

Резолюцията цитира „нарастващата загриженост“ заради факта, че „сумите, програмирани за изплащане на разходите по заеми [на инструмента на ЕС за възстановяване от пандемията] вероятно ще бъдат недостатъчни, особено през 2023 г. и 2024 г.“ Документът призовава Европейската комисия да предостави „навременна и подробна информация” относно очакваните разходи по заеми.

Според докладчика по резолюцията Йохан ван Овертвелд един от основните проблеми е, че Комисията не съобщава ясно колко голям ще бъде ефектът от увеличените разходи за заеми.

„Това ни кара да се малко да се ядосаме на Комисията“, каза бившият белгийски финансов министър пред EURACTIV и добави, че числата, които парламентът получава, се променят през цялото време.

Говорител на Европейската комисия заяви пред EURACTIV, че Комисията в момента работи върху актуализирана прогноза за разходите по заемите.

„Прогнозирането на лихвените проценти за 4 години е особено трудно упражнение, особено в настоящата нестабилна среда“, каза той.

Говорителят също така подчерта, че Комисията „винаги е била в открит и прозрачен диалог с Европейския парламент и държавите-членки в Съвета“ и че парламентът е бил информиран последно в края на април.

Увеличаване на разходите

Засега изглежда никой не знае какъв точно ще бъде ефектът от увеличените разходи по заемите. Ван Овертвелд беше сигурен, че „по един или друг начин това ще бъде значителна сума“.

Загрижеността му се подкрепя от последните данни за емитирането на облигации на ЕС. Преди година, на 11 май 2022 г., Европейската комисия успя да издаде тригодишни облигации с реален лихвен процент от 0,82% и 30-годишни облигации с лихвен процент от 1,84%.

Комисията извърши подобна транзакция във вторник (9 май), но тригодишните облигации вече бяха пуснати на пазара с реален лихвен процент от 2,84%, а 30-годишните облигации бяха приети от пазарите при лихвен процент от 3,48% .

През юни 2021 г. първото емитиране на облигации за инструмента за възстановяване на ЕС пласира 10-годишни облигации при лихвен процент от 0,09%.

Прилагайки тези допълнителни процентни пунктове към стотиците милиарди евро, които ЕС тепърва ще заема, допълнителните разходи за бюджета на ЕС могат да възлязат на няколко милиарда евро годишно.

Това тревожи членовете на Европейския парламент. Евродепутатите се опасяват, че заради кризите, на които ЕС трябваше да реагира, няма повече неразпределени маржове в бюджета на ЕС, които биха могли да се използват за плащане на нарастващите разходи по заеми.

„Без предприемане на необходимите действия нарастващите разходи по заеми вероятно ще ограничат сериозно способността на бюджета на ЕС да финансира приоритетите и политиките на Съюза“, се казва в резолюцията.

Ще бъде още по-трудно да се финансират нови приоритети на европейската политика като Закона за чиповете.

Нови собствени ресурси или бюджетни съкращения

ЕС няма законово право да записва дефицит, затова Йохан Ван Овертвелд вижда три възможности за справяне с проблема – повече собствени ресурси на ЕС, увеличени вноски на държавите-членки или намаляване на бюджета за някои програми.

Въпреки че резолюцията се фокусира върху новите собствени ресурси, като призовава за ново предложение на Комисията „възможно най-скоро и не по-късно от третото тримесечие на 2023 г.“, докладчикът на резолюцията е по-малко ентусиазиран за допълнителните ресурси на ЕС.

„Личното ми мнение се различава“, каза той пред EURACTIV. „Бих предпочел да погледна разходите.“

Ван Овертвелд все още не е сигурен дали ще гласува за собствения си доклад, когато разговаря с EURACTIV във вторник (9 май) следобед, като каза, че все още претегля дали да гласува за или да се въздържи.

Решението му обаче едва ли ще наклони везните по един или друг начин. В бюджетната комисия на парламента неговата резолюция беше одобрена с голяма разлика, което прави приемането на доклада на пленарното заседание на парламента в сряда (10 май) много вероятно.

Според говорител на Комисията предложението за бюджета за 2024 г., както и за междинния преглед на дългосрочния бюджет на ЕС ще бъдат представени преди 30 юни.

„Междувременно си струва да припомним, че съществуващата правна рамка предвижда необходимите механизми, за да се гарантира, че Съюзът ще покрие при всички обстоятелства своите задължения към държателите на облигации“, каза той.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още