Начало » Зеленски порази пет цели в България

Зеленски порази пет цели в България

by Toni
0 Коментар

За седемте часа, които прекара в София, украинският президент Владимир Зеленски се оказа оръжие със силен поразяващ фактор. На първо място, той разби руските пропагандни опорки, озвучени на срещата с българския държавен глава Румен Радев и му даде урок по доблест и европейски ценности.

Показа, че има смисъл от компромиса за трудно сглобеното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, което навърши първия си месец управление в деня на визитата. България потвърди принадлежността си към цивилизация, основана на ценностите на свободата и демокрацията.

Зеленски беше в София по покана на правителство и благодари на българите, че са “на светлата страна на историята”.

Накара хиляди българи да изпитат чувство на национална гордост, че държавата им явно и недвусмислено подкрепя Украйна, която повече от година не се предава и воюва за своя суверенитет, (за да си върне живота, както каза Зеленски), с една от трите най-мощни военни сили в света.

Показа неподправени емоции и заразителна енергия на лидер и със сигурност предаваната пряко от БНТ едночасова среща направи повече за обезсилване на руските хибридчици от усилията на политици, журналисти и политолози.

Евроатлантиците – повече от реформаторите

Какво още катализира визитата на Зеленски? Т. нар. конституционното мнозинство – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, произведе повече евроатлантизъм, отколкото разбирателство за съдебна реформа. За няколко часа това мнозинство прие три документа в подкрепа на Украйна, а към тях се присъедини и “Има такъв народ”. Единият е декларация за присъединяването на Украйна в НАТО, при това без нито един депутат “въздържал се”, вторият – проект на решение, с което възлага на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната.

Парламентарното съгласие за продажба на руските реактори за АЕЦ “Белене” на Украйна пък задължава кабинета да приключи преговорите до 60 дни. Шеста година оборудването, за което България беше осъдена да плати 1.2 милиарда лева на Русия, е складирано на части край Дунава. Ако бъде продадено, може да послужи за АЕЦ “Хмелницка” или за други ядрени централи в Украйна.

На всички тези решения се противопоставиха само БСП и “Възраждане”, които единствени останаха открити защитници на руските интереси. В добавка – и президентът и неговите служебни правителства.

Киев е направил предложение за реакторите в началото на годината, но служебният кабинет на Гълъб Донев не е придвижил въпроса “по дипломатически път”, се разбра от изявление на премиера Денков. В деня на визитата на Зеленски Брюксел съобщи, че за закупуването на реакторите Украйна може да използва част от средствата, които ЕС ѝ предоставя като целогодишна помощ – 1.5 млрд. евро.

Пак служебното правителство на Донев е отказало България да получи 200 млн. долара от САЩ, с които да бъдат купени нови оръжия, ако изпрати на Украйна стари “съветски”, включително и ракети С-300, съобщи “24 часа”, като се позова на отговор на Министерството на отбраната. Средствата са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране, а предложението е дошло в края на 2022 г.

Двойно освобождение

Тези откази са в унисон с възгледите на миротвореца Румен Радев. Държавният глава ги повтори и на срещата със Зеленски – България не трябва да помага с оръжие на Украйна, тъй като не били изчерпани възможностите за мирни преговори, на което президентът на Украйна отговори: “Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно да воювате с Русия. Не защото имате слаба армия, а защото каквото имате ще е недостатъчно да воювате със 160-милионна държава. Войната няма разстояние – давайте, за да не дойде при вас. Не дай Боже някоя трагедия да стане и вие да бъдете на моето място. И ако не ви помагат хора, с които имате общи ценности, какво ще кажете тогава – “Путин, взимайте български територии?”

Българската военна индустрия от времето на Варшавския договор и СССР обаче ще подкрепи държава, която се бори срещу СССР-2. Българската армия се отървава от старо снаряжение, а военните заводи получават шанс за модернизация. България помага на Украйна да се освободи от руските агресори, а Украйна – за освобождението на България от русофилията и кремълските хибридчици.

Решенията на правителството и парламента поставиха държавата редом с останалите в ЕС и НАТО – и така Унгария остана единствена в Общността с неодобрението си за военната помощ за Украйна и за отпускане на повече средства за Киев.

Орбан и Радев бързо намериха общ език на брюкселска територия. В деня на визитата на Зеленски президентството информира, че Румен Радев е обсъдил по телефона с унгарския премиер Виктор Орбан нелегалния трафик и възможна българска подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария. Последното буди недоумение предвид факта, че зависи от волята и решенията на правителството, респективно Министерството на енергетиката.

С думите, че има предложение за енергетиката към украинската делегация Радев спря прякото излъчване на срещата със Зеленски. Президентството я отрази без да спомене и дума от украинския президент – сякаш Радев е разговарял със себе си. “Русия и Украйна най-сетне седнаха на преговори на една маса”, гласеше меме, разпространявано в социалните мрежи след срещата на двамата президенти. Само един от тях ще остане в историята.

euractiv.bg

Mоже да хареса още