Световната банка представи в четвъртък доклад за преглед на публичните финанси в България, който изследва приходите, ефективността и резултатността на държавните разходи в някои сектори, предаде NOVA.

България има една от най-стабилните фискални позиции в Европа като резултат от разумната и консервативна бюджетна политика през годините, но за да се осигури благоденствие и добро качество на живот за обществото, трябва да се преборят сериозни предизвикателства, пише още в документа.

„Постепенно икономиката на България ще се забавя значително в следващите десетилетия, освен ако не се предприемат много сериозни реформи в краткосрочен план. Това забавяне следва най-вече от изключително негативната демографска тенденция, а именно – загубата на трудоспособното население. Тези негативни географски тенденции ще доведат до много сериозен натиск върху публичните финанси, върху бюджета на страната. По отношение на събираемостта на приходите България може да постигне много“, коментира Десислава Николова, старши икономист в офиса на Световната банка в България.

Mоже да хареса още