Начало » Интерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца, у нас е задържан 34-годишен мъж

Интерпол разби мрежа от сайтове с малтретиране на деца, у нас е задържан 34-годишен мъж

by Toni
0 Коментар

Интерпол приключи двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама. В България е задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. Това съобщиха от МВР.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операция Narsil беше насочена и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании.

Постоянен арест за мъж, блудствал с две деца във Враца

В хода на съвместните действия страните членки работиха с базата данни Worst of list на Интерпол (IWOL) и споделяха разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

Базата данни IWOL е създадена през 2010 г. и обхваща уебсайтове за наблюдение, съдържащи екстремни материали с насилие над деца. Централата на Генералния секретариат работи с правоприлагащите органи във всички региони с оглед закриването на тези уебсайтове от националните доставчици на интернет услуги.

Осъдиха 40-годишен мъж, блудствал с 8-годишно дете

„Операция Narsil изпраща силно послание към престъпниците, печелещи пари от подобни уебсайтове, че Интерпол и полицейските сили в 195 страни членки знаят къде са, какво правят и как да ги намерят“, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок и добави: „Всеки път, когато човек кликне върху тези изображения, той на практика влиза на местопрестъплението. В резултат на идентифицирането и премахването на тези уебсайтове намаляват онлайн материалите със злоупотреба с деца и най-важно – намалява повторната виктимизация на малтретираните“.

Световна тенденция в престъпността

В един от случаите брат и сестра, и двамата в началото на трийсетте си години, бяха арестувани в резултат на цифрови улики от IWOL и разузнавателни данни, предоставени от глобалната полицейска общност и насочващи следователите към заподозрените в Аржентина. Разследванията на Аржентинската служба за идентификация на жертви в Отдела за борба с киберпрестъпленията срещу непълнолетни и Специализираното звено за преследване на киберпрестъпления, работещи с федералните съдилища в провинция Мендоса, доведоха до идентифицирането и арестуването на двамата. От дома им са иззети 14 електронни устройства, пари в брой и кредитни карти. Смята се, че двамата родственици са създали, поддържали и са се облагодетелствали финансово повече от десетилетие от уебсайтове, съдържащи материали със сексуално насилие над деца и свързани рекламни кампании.

Депутатите решиха да се създаде регистър на осъдените у нас или зад граница педофили

„Предвид технологичната сложност на този случай и времето, в което престъпната дейност е останала неразкрита, тези арести подчертават важността на полицейското сътрудничество през регионалните, националните и международните граници“, подчерта началникът на федералната полиция на Аржентина Хуан Карлос Ернандес, който е и делегат за Северна и Южна Америка в Изпълнителния комитет на Интерпол. По думите му синхронизираните арести на различни континенти показват ангажимента на международната организация на криминалната полиция да бъде сложен край на онлайн малтретирането на деца.

Местна престъпност, глобално сътрудничество

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, идентифицираха и задържаха 34-годишен, управлявал онлайн форум от 2020 г. Полицията закри форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума.

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти арестуваха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни. При претърсване, от заподозрените са иззети компютърно оборудване, съдържащо специализиран софтуер за създаване и администриране на уебсайтове, и сменяеми твърди дискове с материали със сексуално насилие над деца.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тайландската полиция арестува 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца. Задържането му е осъществено, след като при обиск в жилището му са открити големи количества материали със сексуално насилие над деца и записи на финансови транзакции, свързани с онлайн разпространението на снимките на насилие.

Mоже да хареса още