Начало » Казахстан реагира след руски изявления срещу прозападни НПО-та

Казахстан реагира след руски изявления срещу прозападни НПО-та

Рyският министър на отбраната Сергей Шойгу изнася реч по време на разширено заседание на Съвета на руското министерство на отбраната в Националния център за управление на отбраната в Москва, Русия, 21 декември 2022 г. Снимка: Министерство на отбраната на Русия

by Toni
0 Коментар

Казахстан реагира в четвъртък (29 февруари) след обвинения от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че за неправителствени организации в Централна Азия са ангажирани с  „антируски дейности“.

Шойгу направи  изявление във вторник  по повод Деня на силите за специални операции на заседание на колегията на Министерството на отбраната в Москва.

В изявлението се отбелязва по-специално, че ситуацията в региона на Централна Азия остава сложна.

Според Шойгу най-голямата заплаха идва от територията на Афганистан.

„През последната година броят на бойците на „Ислямска държава“ се е увеличил с 15%. Основната им цел е да разпространяват радикална идеология и да провеждат подривна дейност по южните граници на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност“, каза Шойгу.

Той се насочи и към НПО-тата в Централна Азия.

„Освен това в региона има над 100 големи прозападни неправителствени организации с повече от 16 000 представителства и клонове“, посочи министърът на отбраната.

Той добави, че на фона на „специалната военна операция“ в Украйна, тези неправителствени организации са активизирали значително антируската си дейност,  за да намалят военно-техническото, икономическото и културното сътрудничество на страните от Централна Азия с Руската федерация.

„Предприемаме проактивни мерки“, каза Шойгу по отношение на НПО-тата в страните от Централна Азия.

Казахската реакция

Заместник-министърът на външните работи на Казахстан Роман Василенко се обяви в защита на неправителствените организации.

„Както знаете, подкрепата за гражданския сектор и подкрепата за неправителствените организации са основен приоритет за президента, за правителството и за Министерството на културата и информацията, което отговаря за тази област“, посочи Василенко в четвъртък.

Той добави, че в Казахстан има 18 000 неправителствени организации, които по думите му „работят в съответствие с нашето законодателство и са много важна част от нашето общество“.

„Тоест гражданското общество се подкрепя от държавата“, коментира Василенко пред кореспондент на KazTAG след изявлението на Шойгу.

Министерството на външните работи на Казахстан не е запознато с никакви мерки от страна на Русия, след изявлението на Шойгу, че Русия ще предприеме „проактивни мерки“ срещу НПО-тата в Централна Азия.

Mоже да хареса още