Начало » Как да спася парите си от инфлацията днес?

Как да спася парите си от инфлацията днес?

by Toni
0 Коментар

Въпроси и отговори от изминалата седмица

ВЪПРОС: Как мога да спася парите си от обезценяването и високата инфлация днес? В банките предлагат различни инструменти като CD (Certificate of Deposit), които блокират достъпа до сумите, внесени там за определен период (обикновено за година) и в момента плащат около 4% годишна лихва, но често минималната сума за вноска е около $25,000. Това добра алтернатива ли е на моя спестовен акаунт и какви други алтернативи съществуват?
ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ: Абсолютно актуален въпрос за момента и много често срещан в последната една година при разговорите ми с почти всички мои клиенти или потенциални нови клиенти.Тук трябва да разграничим спестяванията си в три отделни категории, за да можем да планираме правилно рисковете и потенциалните печалби от дадена спестовна стратегия, която има за цел да пребори инфлацията в краткосрочен и дългосрочен план.Тези 3 категории са следните:
Категория 1:
Ликвидни спестявания – категория, която отговаря на суми, над които трябва да имаме достъп веднага при нужда и да нямат риск от спадове, ако е възможно да генерират някакви лихви, докато стоят в резерв.
Категория 2:
Краткосрочни спестявания – суми, които са заделени с определена цел за сравнително краткосрочен период от 3 до 5 години като закупуване на имот, на автомобил и т.н.
Категория 3:
Дългосрочни инвестиции – това са спестявания с цел доходи като пенсионни акаунти или пари, които се инвестират систематично с цел добиване на дивиденти, които да надграждат над сегашните ни заработени или бизнес доходи. Хоризонтът на тези акаунти е обикновено 10+ години напред и те могат да толерират по-високи рискове и амплитуди с цел по-големи печалби с годините напред. Сега, нека видим как можем в момента да предпазим парите си в трите категории от инфлацията в кратки срокове и в дългосрочен план. При Категория 1 – ликвидните спестявания. В момента най-доброто, което смятам че може да се използва, са Money Market акаунтите, които са съставени от държавни ценни книжа, не подлагат сумите, внесени там, на пазарен риск и спадове, но в момента плащат 3.5-4% годишна лихва, която се изплаща на месечни вноски.
Причината за това, че тези лихви са сравнително по-високи от преди е защото и лихвите, определени от Федералния резерв в момента се вдигнаха, което прави този тип спестяване много добра алтернатива на CD (Certificate of Deposit) в банките, защото Money Market акаунтът предлага вноска без минимален капитал, както и Вие споменахте от $25,000 при някои CD акаунти и клиентите ми, които избират такъв инструмент, не плащат абсолютно никаква такса за инвестиция в него – ако днес инвестирам $10,000 в такъв акаунт, тези $10,000 влизат до стотинка в него и започват да акумулират месечни лихви, които се облагат с данъци в края на годината, както е и при другите спестовни акаунти.
Когато един ден обаче лихвите в икономиката паднат и лихвите по тези Money Market акаунти ще паднат също, но докато този момент дойде, това би била една прекрасна краткосрочна инвестиция, до която всеки има достъп във всеки един момент, не като CD парите да са заключени за определен период и няма минимален капитал, който да се задължава да бъде инвестиран в такъв тип акаунт.
Надявам се информацията, която ви представих днес да ви бъде полезна и ако е така, моля, споделете я с хора, които мислите, че ще се възползват по най-добрия начин от нея.Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, Вие можете да си запазите час за консултация на телефон: (224) 522-2413 или на електронната ми поща: Coach_Angel@MyOwnMoneyCoach.com. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

Mоже да хареса още