Начало » „Лукойл“ обещал да внесе 500 млн. лв. данъци, за да се запази дерогацията

„Лукойл“ обещал да внесе 500 млн. лв. данъци, за да се запази дерогацията

by Toni
0 Коментар

Рафинерията „Лукойл – Нефтохим“ в Бургас е обещала на премиера Николай Денков да внесе над 500 млн. лв. данъци, а в замяна държавата да запази дерогацията (изключението) от европейската забрана за внос на руски суров петрол. Това съобщи пред медиите съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след среща на депутати и членове на кабинета по темата.

Отмяна на дерогацията поиска миналата седмица ГЕРБ, а ДПС подкрепи идеята. На днешната среща, по думите на Пеевски, са присъствали премиерът Николай Денков, съпредседателите на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков и Атанас Атанасов, а онлайн се е включили финансовият министър Асен Василев.

Депутатът добави, че ако парите не бъдат внесени до седмица, ГЕРБ и ДПС ще внесат в парламента предложение за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол. „Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ) добави, че парламентът ще настоява изпълнителната власт да събере от „Лукойл“ други 1 млрд. лв., с които да обезщети потребителите на горива. Припомни, че според приетия през януари закон 70 на сто от разликата между цената на руския нефт от сорта „Уралс“ и сорта „Брент“ трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на компенсации. Добрев каза, че в началото на август е направена калкулация колко лева не е внесъл „Лукойл“, тъй като не се изпълнява законът от два поредни кабинета, и се е оказало, че сумата е 622 млн. лв. Разделени на потреблението на горива в страната правеше по 0.73 лв., които хората трябваше да получат за всеки литър бензин или дизел от януари, пресметна Добрев, цитиран от БТА.

Пеевски съобщи, че ГЕРБ и ДПС ще внесат законово изменение, с което да поставят под управление на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. „Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира Пеевски.

През април Комисията за защита на конкуренцията глоби нефтената компания със 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение, защото не допуска други компании до складовете за горива.

До неотдавна „Лукойл Нефтохим“ не плащаше данъци в България, като отчиташе загуба, а от началото на 2021 г. работи „на ишлеме“, което я изкара на печалба. В началото на миналото лято се разбра, че компанията е платила данък печалба за пръв път от 15 години.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още