Начало » Международни организации призовават ЕС да проучи случващото се със съдебната власт в България

Международни организации призовават ЕС да проучи случващото се със съдебната власт в България

by Toni
0 Коментар

ъветът на Европа и Европейският съюз спешно да поискат от българските власти информация и разяснения във връзка със заплахите към магистрати и конкретно към съдиите Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров и последвалите разкрития за лица и групи за влияние над правосъдието, както и да предприемат необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт и върховенство на правото в България.

 

Този апел отправят четири международни организации на магистрати в писмо до комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович и до комисаря по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс. Писмото е преведено и разпространено от Съюза на съдиите в България, член на организацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“.

 

Поводът е състоянието на съдебната система в България и тревожните събития, свързани с изнесените от съдия Владислава Цариградска и съдията от Софийския апелативен съд Цвятко Лазаров факти за недопустим натиск и заплахи, а четирите международни организации са MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, Фондация „Съдии за съдии“ и Асоциацията на европейските административни съдии.

 

„Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където – и то наскоро – бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения“, пишат от международните организации.

 

И напомнят, че за заплахите и натиска съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, а наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. Дори след последните ѝ публични изявления относно получените заплахи тя отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до степен, че от февруари тази година отново са й назначени мерки за охрана.

 

Тези събития се случват в особено тревожен контекст, се казва в писмото, и се напомня, че в миналото съдия Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд е бил също обект на системен тормоз и физическата му неприкосновеност са били пряко застрашени, а медии и официални източници са споменавали за опити на престъпни организации да оказват натиск върху съдии.

 

Като вземат предвид всичко това, четирите международни магистратски организации се обръщат към институциите на ЕС с призив:

 

– да обърнете пълно внимание на конкретното положение на съдия Владислава Цариградска, която е изправена пред сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за
върховенството на закона;

 

– да вземете предвид всички горепосочени факти и спешно да поискате от българските власти допълнителна информация и разяснения по разглежданите въпроси;

 

– да проучите ситуацията в България и да предприеме необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт, свободна от всякакво неправомерно влияние и от всякакъв „смразяващ ефект“ върху професионалната им независимост или свободата на изразяване, както и ефективното и правилно прилагане на реформите, насочени към всички недостатъци, свързани с върховенството на правото в страната.

Mоже да хареса още