Начало » Милен Русков е отличен с наградата „Добри Чинтулов“

Милен Русков е отличен с наградата „Добри Чинтулов“

by Toni
0 Коментар

Обществена комисия отличи писателя Милен Русков за носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2023 година.
Милен Русков е между най-ярките писатели на нашето време, добил особено голяма популярност с романите си „Възвишение“ (2011 г.) и „Чам кория” (2017 г.).
Русков е роден в гр. Бургас на 23 юни 1966 година. През 1955 г. завършва българска филология в Софийски университет и под ръководството на ст. н. с. Йордан Пенчев пише дисертация по езикознание към Института за български език при БАН. Започва да се занимава с преводи от английски език, превел е над 20 книги.
През пролетта на 2001 г. дебютира в сп. „Страница“ с глава от първия си роман „Джобна енциклопедия на мистериите“. Този роман налага младият Русков като едно от най-надеждните имена на съвременната българска литература. Големият успех идва с „Възвишение“ (2011 г.) с романа, който промени и най-фантастичните представи на литературните критици за съвременно, модерно отношение към писането, към природата, която обгръща котленските и сливенските балкани, към героизма и всекидневието в уж познатите факти от историята българска. Шест години делят „Възвишение”-то на Русков от следващия му, вече подозиран, очакван, също така огромен литературен успех – романът „Чамкория” – 2017-та., отново с отглас от значими исторически събития.
Романите на Милен Русков са празник за българската литература, неговото творчество привлича вниманието и на европейските ценители на хубавата съвременна книга – през октомври 2014 той получава Наградата за литература на Европейския съюз. До тази награда се нареждат „Златен век“ на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, Националната литературна награда „Елиас Канети“, Националната литературна награда „Иван Вазов“.
Наградата „Добри Чинтулов“ дава надежда, че Милен Русков не забравя сливенските планини, дали хляб за революции, но и за занимания с изкуство.
Балканското отличие „Добри Чинтулов” ще бъде връчено на писателя и преводача Милен Русков на тържествена церемония по повод Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.
30 август 2023, АДД

Mоже да хареса още