Начало » Мирослав Зафиров: В Газа вече виждаме контурите на една нова реалност, която е доста заплашителна

Мирослав Зафиров: В Газа вече виждаме контурите на една нова реалност, която е доста заплашителна

"Няма усещане за сигурност - както институционална, така и лична"

by Toni
0 Коментар

„Търси се правилната формула за спиране на огъня и освобождаване на израелски заложници“

Търси се правилната формула, по която да се пристъпи към второ прекратяване на огъна между Израел и „Хамас“, което да позволи нова група заложници да бъдат освободени.

Това каза пред БНР дипломатът Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на мисията на ООН в Израел.

Той посочи, че според официалните данни 140 заложници още се държат от „Хамас“.

По думите на дипломата ситуацията в Газа става все по-сложна от хуманитарна гледна точка:

„От гледна точка на сигурността вече виждаме контурите на една нова реалност, която е доста заплашителна, тъй като усещането за ред започва да напуска всички. Има много случаи на нападения на хуманитарни конвои. Положението е доста тежко. Няма усещане за сигурност – както институционална, така и лична“.

Мирослав Зафиров подчерта, че „големите усилия на международната общност в Газа функционират няколко полеви болници, функционира системата за доставки на хуманитарна помощ, много неща функционират в условията на тежка война“.

Според него общото впечатление е задълбочаване на една криза, която ще отнеме доста дълго време след прекратяване на военните действия да бъде преодоляна.

„Това, което се случи на 7 октомври (атаката на „Хамас“ в Израел – б.р.) ни кара да си мислим, че определени тежки решения ще трябва да бъдат взети. Част от които най-вероятно ще бъдат свързани и с това как ще изглежда Палестина след тази тежка криза. Включително и за мислене като държава“.

bnr.bg

Mоже да хареса още