Начало » Михаил Екимджиев: В България Конституционният съд е побългарен и маргинализиран

Михаил Екимджиев: В България Конституционният съд е побългарен и маргинализиран

"Начинът, по който без обсъждане бяха излъчени Атанасова и Белазелков, е емблематичен как ще се действа и за ВСС и регулаторите"

by Toni
0 Коментар

„Моделът на прегръщане в управлението ще се пренесе през СОС и в регулаторите“

В България Конституционният съд е побългарен през собствената му практика и маргинализиран.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, един от основателите на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права, и коментира:

„КС, философски, е най-висшият съд, пред който ние, гражданите – като суверен, можем да изправяме нашите представители в парламента, когато те нарушат обществения договор, тогава суверенът ги дава на съд. Това е предназначението в Стара Европа. В България КС е маргинализиран благодарение на ограничения кръг субекти, които могат да го сезират, тъй като и този път нашите избраници ни лишиха от правото на индивидуална жалба“.

Той определи като „тъповати опорни точки“ изказвани мнения, че КС не е съд „и заради това Десислава Атанасова била подходяща за тази изключително престижна длъжност“:

„Няма съмнение, че това е съд и именно заради изключителното му значение за демократичните процеси в правовата държава неговите членове трябва да са изключителни юристи с несъмнен интегритет, ерудиция и доказани качества – и морални, и професионални“.

По думите на адв. Екимджиев е скандален изборът за конституционен съдия на Десислава Атанасова, досегашен председател на ПГ на ГЕРБ-СДС:

„Прагматично погледнато, този Конституционен съд е достигнал дъното и въпреки несъмнените ѝ качества, тя не би могла съществено да допринесе за неговата деградация“.

Той подчерта, че Атанасова е в тежък конфликт на интереси, защото е участвала в приемането на стотици закони от 2009 г. насам:

„Не просто е участвала, а дълго време тя е лидер на ПГ на ГЕРБ. Тя е в изключително тежък конфликт на интереси и несъмнени би трябвало да си дава отвод, въпреки че законът за КС не предвижда такова условие, но етиката го предполага. Винаги трябва да отказва участие, когато се разглежда конституционосъобразността на закони, в чието приемане тя е участвала“. Екимджиев припомни случай, когато конституционният съдия и бивш правосъден служебен министър Янаки Стоилов си е направил отвод.

Михаил Екимджиев посочи, че Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са много различни, но начинът, по който бяха излъчени, е много идентичен – без обсъждане и без други номинации:

„Това е емблематично как ще бъдат излъчени членовете на ВСС и на регулаторите“.

Адвокатът прогнозира, че моделът на „прегръщане“ в управлението ще се пренесе през Столичния общински съвет и в регулаторите:

„Вече е минала границата на съпротивата и властта ги опиянява (ПП-ДБ – б.р.). Много им се услажда тази ефективност на взаимното добруване, при която са приемливи методите на Бойко Борисов и на Делян Пеевски“.

Според него с „Демократична България“ ще се случи това, което се случи с Реформаторския блок „в идентична ситуация“.

bnr.bg

Mоже да хареса още