Начало » НАТО провежда учения за защита на критична подводна инфраструктура

НАТО провежда учения за защита на критична подводна инфраструктура

by Toni
0 Коментар

Испания е готова да защитава територията на НАТО „при всеки сценарий“, заяви Хесус Виняс Барсиела, капитан на испанската фрегата „Алваро де Базан“, която участва в ръководените от алианса учения как да се противодейства на заплахи срещу критична подводна инфраструктура.

През февруари нидерландските военни разузнавателни служби обвиниха Русия, че картографира своята система за енергийни доставки в Северно море, за да определи възможните точки, където снабдяването може да бъде прекъснато, което може да засегне вятърни паркове, интернет кабели и газопроводи.

Виняс Барсиела подчерта важността на годишното учение на НАТО за борба с подводници, наречено Dynamic Mongoose.

„Това са забележителни маневри срещу подводници“, обясни той след две седмици работа в „зона от голям стратегически интерес“ между Норвегия и Исландия.

По време на ученията участниците са имали за цел да се научат как да се справят със заплахи за критична подводна инфраструктура, осведомеността за която се е увеличила от началото на войната на Русия в Украйна.

„Подводниците имат голямо предимство, тъй като можат да бъдат откривани, локализирани и проследявани на голямо разстояние“, каза той.

Постоянните военноморски сили за незабавно реагиране на НАТО се стремят към „постоянна и видима актуализация на солидарността и сплотеността“, добави капитанът.

В учението, което започна на 24 април, са мобилизирани 1800 души и 12 кораба за „интензивно и предизвикателно обучение“ в зона от 200 000 квадратни мили в Северния Атлантик.

„Стремим се да подобрим нашите способности на индивидуално и колективно ниво в защитата срещу подводници и, разбира се, провеждането на това учение изпраща послание, че в момента сме готови да действаме при всякакъв вид сценарии“, каза той .

„Възможностите не са само материални – те са и нашите хора, нашите екипажи са в крак с техники, тактики и процедури, които, подобно на технологиите, напредват много бързо“, каза Виняс Барсиела.

На въпрос как войната на Русия в Украйна е повлияла на ролята на Испания в НАТО, Виняс Барсиела посочи, че целта на алианса винаги е била да държи заплахите на разстояние чрез възпиране.

„Тук се опитваме да предотвратим това да се случи с нашата страна. Не сме тук само заради случилото се в Украйна“, каза той.

„Прекарахме много години далеч от нашите граници, опитвайки се да държим всички заплахи далеч. Колкото повече се приближават, толкова по-подготвени ще бъдем да възпрем противниците си и да се защитим, ако е необходимо“, добави той.

https://euractiv.bg/

Mоже да хареса още