Начало » На първо четене: КПКОНПИ се разделя на две

На първо четене: КПКОНПИ се разделя на две

by Toni
0 Коментар

Депутатите приеха законопроекта на ГЕРБ-СДС

Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС, и отхвърли другите два – на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и на служебния кабинет.

Той предвижда разделяне на сегашната КПКОНПИ на две – като едната комисия да се занимава с отнемане незаконно придобито имущество, а другата – с разследване и противодействие на корупцията.

Законопроектът, предложен от първата политическа сила в Народното събрание, подкрепиха 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 12 бяха „против“, а 60 народни представители се въздържаха.

Проектът на ПП-ДБ беше отхвърлен и при прегласуването с 60 гласа „за“, 38 „против“ и 57 „въздържали се“, като в гласуването участваха само четирима депутати от ГЕРБ-СДС. В гласуването на следващия законопроект – този на първата по големина парламентарна група, участваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС.

Законопроектът на служебния кабинет беше отхвърлен с 47 гласа „за“, 57 „против“ и 107 „въздържал се“.

В обяснение на различен вот Цончо Ганев („Възраждане“) изрази надежда „на самообявилите се за демократи да им стане ясно, че с мечката мед не могат да ядат“. Прекалено сте неопитни и непрофесионалисти да ядете мед с лицата, които до вчера обвинявахте за корупция, а днес делите заедно властта, защото управлявате заедно, но ще изпълнявате всичко, което искат Борисов и Пеевски, коментира той.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда разделянето на действащия антикорупционен орган на две независими една от друга комисии – Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да се председателства на ротационен принцип и да се състои от председател и шестима членове, „притежаващи високи професионални и нравствени качества, и най-малко 10 години юридически стаж“.

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията включват превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация, както и разкриване и разследване на корупционни престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от служители на длъжност „разследващи инспектори“.

Предлага се служителите, изпълняващи оперативно-издирвателни функции в действащата КПКОНПИ, да преминат към Комисията за противодействие на корупцията, като с цел подобряване на процеса по противодействие на корупцията се предвижда и прехвърляне на дейности от Държавната агенция „Национална сигурност“ към новия орган, осъществявани от дирекцията „Финансово разузнаване“ и специализираната дирекция за защита при опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

https://dariknews.bg/

Mоже да хареса още