Начало » „Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска гаранции от ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета

„Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска гаранции от ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета

by Toni
0 Коментар

Продължаваме промяната – Демократична България“ поиска гаранции от ГЕРБ за устойчивостта на правителството, покани партията на Бойко Борисов на среща и заплаши с оставка на правителството, ако не се приемат условията ѝ. Това стана известно от изказване на Кирил Петков от формацията след днешното (23 юни) ново изостряне на отношенията с ГЕРБ.

 

Петков прочете пред медиите декларация от името на коалицията и не остави възможност за допълнителни въпроси. Коалицията покани ГЕРБ на среща утре (24 юни) „за формализиране на тези гаранции в документ“, като той да се нарича „механизъм за гарантиране на реформаторската програма“ и да бъде подписан от Николай Денков, Мария Габриел, както и председателите на политическите групи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. Видео вижте в края на статията

 

Около час след изявлението на Петков ГЕРБ съобщи, че утре (24 юни) провежда широк партиен форум във Велико Търново, с който дава начало на подготовката си за местните избори. В срещата ще участват ръководството на партията, както и кметовете ѝ, областните координатори. „След заседанието ГЕРБ ще съобщи решението на партията по поставените въпроси от „Продължаваме промяната – Демократична България“, е обявено в съобщение на ГЕРБ във „Фейсбук“.

 

Условията на „Продължаваме промяната – Демократична България“

 

„На българите им трябва спокойствие, но и истинска реформа, а не подмяна.“ С тази фраза Петков завърши обобщението на гаранциите, за които „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще настоява пред ГЕРБ. Както съпредседателят на „Продължаваме промяната“ ги изброи, условията са:

  • Общ борд за назначение на регулаторите
  • Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма
  • Пътна карта за съдебната и конституционната реформа
  • Реформа в службите
  • Съгласуван закон за антикорупционната комисия
  • Преработка на Изборния кодекс
  • Обща позиция за законността на референдума на „Възраждане“

Ако двете формации намерят съгласие по новите условия, това ще представлява своеобразно коалиционно споразумение, въпреки че не е наречено така. От формулировката „политическите групи“ не се разбира дали Петков има предвид парламентарните групи или лидерите на политическите формации. Това е детайл, който:

  • в първия случай означава подписите на Десислава Атанасова от ГЕРБ, както и Атанас Атанасов и Кирил Петков от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“
  • във втория случай означава подписите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Добромира Костова.

В списъка на „Продължаваме промяната – Демократична България“ липсва обаче точка за механизъм за назначенията от изпълнителната власт. ГЕРБ през последните дни няколко пъти обяви, че вижда проблеми в сегашната практика. В пълния текст на декларацията на коалицията се предлага да има всяка седмица среща за уточняване на дневния ред на парламента, но за механизъм за уточняване на назначенията на правителството (извън вече известното, че предложения се правят от министрите и партиите и се одобряват от Денков и Габриел) не става дума. Пълния текст на декларацията вижте тук

 

Не е хубаво, но така ще остане: назначенията във властта ще са трудни и несигурни

Не е хубаво, но така ще остане: назначенията във властта ще са трудни и несигурни

 

Как се стигна дотук

 

Правителството „Денков – Габриел“ беше избрано едва преди по-малко от три седмици. През последните дни ГЕРБ първо се оплака от кадровата политика, а веднага след това демонстрира, че е може с плаващи мнозинства да прокарва намеренията си.

 

В сряда (21 юни) в пленарната зала беше приет само законопроектът на ГЕРБ за промени в антикорупционния закон. „Продължаваме промяната – Демократична България“ има свой проект и вече трети парламент партията на Кирил Петков и Асен Василев опитва да го наложи.

 

От вчера (четвъртък, 22 юни) започна процес по смяна на ключови регулаторни органи – Българската народна банка (БНБ), Сметната палата, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – най-вече по инициатива на ГЕРБ и ДПС, но и със съдействието на „Възраждане“ и БСП. По идея назначенията в регулаторите ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ трябваше да се съгласуват предварително. Това се има предвид и с т.нар. общ борд, в който досега обаче не е известно да е обсъждано нито кой участва, нито как се взимат решенията.

 

Ден след избирането на кабинета „Денков – Габриел“ с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и решаващата позиция на „Възраждане“ да не участва във вота депутатът от ДПС и санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ за корупция Делян Пеевски стана член на конституционната комисия. Комисията досега не е заседавала, липсва разбирателство и за неин председател.

Mоже да хареса още