Начало » Русия заплашена от ядрена катастрофа, която може да засегне хиляди?

Русия заплашена от ядрена катастрофа, която може да засегне хиляди?

by Toni
0 Коментар
Наводненията достигнаха до кладенци за добив на уран в голяма уранова мина

Русия е близо до голяма ядрена катастрофа, след като наводненията проникнаха в уранови кладенци в Урал, съобщава британският „Експрес“.

През последните няколко седмици Курганската област беше засегната от огромни наводнения, след като основната река Тобол и нейните притоци излязоха от бреговете си. Нивото на водата достигна два пъти по-голяма височина от тази по време на последното голямо наводнение през 1994 г. и доведе до евакуацията на 10 000 души. Наводненията са причинени от бързото топене на снеговете и ледовете, както и от проливните дъждове.

Урановата мина „Доброволное“ се намира в Курганската област в Източна Русия, недалеч от границата с Казахстан. Урановото находище се разработва от компанията „Далур“, която е част от държавната компания „Росатом“. В зоната на наводнението се намират няколко стари уранови кладенеца, принадлежащи към находището Добровольное, разположено между селата Звериноголовское и Труд.

Сергей Ерьомин, местен еколог, заяви, че един от кладенците е „имал теч в продължение на 35 години“ и е много вероятно да е бил наводнен. Нови кладенци са били пробити по-високо, така че в момента са извън обсега на водите на наводнението. Въпреки това, ако нивото се повиши с още един метър, те също могат да бъдат залети.

Mоже да хареса още