Начало » Русия изстреля 500 ракети и дронове срещу Украйна за три дни

Русия изстреля 500 ракети и дронове срещу Украйна за три дни

by Toni
0 Коментар

Русия удари двата най-големи града в Украйна във вторник (2 януари) с нова вълна от тежки въздушни удари, при които загинаха най-малко петима цивилни и накараха Запада бързо да се ангажира предостави повече военна помощ.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че 135 души са били ранени при последните атаки с ракети и дронове, включително 61 в и около Харков, който е вторият по големина град на Украйна в североизточната част, и 17 в и около столицата Киев.

Президентът Володимир Зеленски каза, че спасителните операции са продължили до късно вечерта, а нападеният са причинили големи щети и са засегнали електрозахранването.

Русия засили атаките през новогодишния период, а президентът Владимир Путин предупреди в понеделник, че украинският въздушен удар срещу руския град Белгород, при който според Москва са убити 25 цивилни, „няма да остане ненаказан“.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобки, че възрастна жена е била убита и 49 души са ранени при атаките. По-късно службите за спешна помощ извадиха труп от разрушена сграда.

91-годишна жена беше убита при ракетен удар срещу Харков, който рани десетки, а семейна двойка беше убита при нападение в района около Киев, казаха местните власти.

„Русия ще отговаря за всеки живот, който е отнела, заяви Зеленски в Telegram. По-късно Русия съобщи, че един човек е бил убит и 11 души са ранени при поредица от атаки срещу Белгород.

Зеленски посочи в своето нощно видеообръщение, че Русия е изстреляла почти 300 ракети и повече от 200 дрона в атаките през последните три дни. Последните атаки са имали за цел да причинят максимално унищожение.

„Траекториите са специално изчислени от врага, за да причинят възможно най-много щети“, каза той. „Никоя друга страна все още не е отблъсквала подобни атаки от комбинирани дронове и ракети, включително балистични ракети.“, допълни Зеленски.

Русия засили ударите с ракети и дронове на 29 декември, когато предприе най-голямата си въздушна атака за войната, убивайки най-малко 39 души. Киев предупреждаваше от седмици, че Русия се подготвя за големи атаки.

Русия контролира територии в източната и южната част на Украйна, а краят на войната не се вижда.

Русия описва украинското контранастъпление, започнало в средата на 2023 г., като провал. Линиите на фронта се промениха съвсем малко през последните месеци.

Украйна разчита на военна и финансова подкрепа от съюзници, но политическите спорове в САЩ и Европейския съюз забавиха над 110 милиарда долара помощ.

Повече противовъздушна отбрана

Зеленски написа в Telegram, че е обсъдил модернизацията на системите за противовъздушна отбрана на Украйна с британския премиер Риши Сунак.

Няколко западни лидери и чуждестранни дипломати в Киев казаха, че е изключително важно Украйна да получи повече подкрепа.

„Украинската противовъздушна отбрана работи добре, но Украйна трябва да получи повече помощ. Новогодишните празненства свършиха и Западът трябва да стане сериозен и да действа сега“, написа президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс в социалната медийна платформа X.

Украйна свали всичките 10 атакуващи ракети „Кинжал“, изстреляни при последната атака, както и 59 от 70-те крилати ракети и три крилати ракети „Калибър“, съобщи началникът на армията генерал Валерий Залужний.

Но той добави: „Няма причина да вярваме, че врагът ще спре тук. Следователно имаме нужда от повече системи и боеприпаси за тях“.

Кличко каза, че са повредени газопроводи в Печерски район на Киев, а в няколко района са прекъснати електричеството и водата. Отоплението и водоснабдяването са нарушени и в Харков, каза кметът Игор Терехов.

Прекъсванията на тока съживиха спомените от миналата зима, когато въздушните удари по енергийната мрежа често оставяха хората без електричество.

euractiv.bg

Mоже да хареса още